Żurawinowo-miodowy kurczak :
Duszony kurczak o lekko owocowo , kwaskowatym smaku z nutą miodową .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego . Przekroić udka na dwa kawałki . Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut . Rozgrzać na patelni łyżkę oleju . Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka .Obsmażyć mięso z obu stron na rumiano .Podlać wodą , dodać resztę marynaty .Dusić 5 minut , a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym gazie 45 minut .Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości . Doprawić do smaku .
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatą .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-05-06
U boku Buni z rozkoszą umarłbym z przejedzenia! :* :)
aniakar 2009-05-06
Jakie pyszności ...lubię mięso z żurawiną..a ja jem łazanki z pieczarkami i kiełbaską ....Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :))
massea 2009-05-06
...to musi być bardzo smaczne... ! Pozdrawiam Buniu :))
reni50 2009-05-06
apetycznie wygląda, zabieram przepis...
bunia 2009-05-06
kropka7- muszę się przyznać ,że ziemniaczki kupiłam gotowe zamrożone i jak zaczęłam robić kurczaka to tylko nagrzałam piekarnik i wrzuciłam na blachę .pieką się 25 minut i są zupełnie smaczne . Często z nich korzystam.Można doprawiać rozmarynem , oregano , koprem lub innymi ziołami .Fantastyczne są też na zimno jak zostaną jako składnik sałatek .pieką się szybko bo są pokrojone w małe kawałki , a smakiem jak się je doprawi nie różnią się od takich od początku robionych w domu .Kupuję paczkę i trzymam w zamrażalniku - zawsze są pod ręką .A dziś z sosem od kurczaka były super.
torunus 2009-05-06
witaj pochmurno, zimno i pada, :~(( ale wesolutko i cieplutko pozdrawiam, same pyszności, to sie czuje z daleka
mitkoala 2009-05-06
pycha,tylko bez miodu poproszę
ellah 2009-05-06
Lubię słodkości do mięs. Żurawina i miód w sam raz dla mnie. :)
I marchewkowe róże biorę :) Lubie ładne podawanie.
bunia 2009-05-06
mitkoala- miód stosowany do pieczenia mięs i drobiu nie smakuje jak miód - założyła bym się ,że kto nie wie o tym że go dodałam nie wyczuł by go przy jedzeniu .
graz5 2009-05-06
....zawsze jestem głodna, kiedy wpadam do Ciebie.... smaczności!
Pozdrawiam :)
olena 2009-05-06
Pozdrawiam cieplutko.
Zycze milego i slonecznego popołudnia.
zarys 2009-05-06
az strach Twoją galerię przeglądać ))))))) momentalnie myślę co by tu przekąsić,dobrze że przez net zapachów nie przesyłają.Pozdrawiam
malybok 2009-05-06
oh! to mięsko przypieczone, oh! te ziemniaczki zrumienione i ta sałata zielona, smaczna potrawa pięknie ozdobiona:)))
laura06 2009-05-06
*****tak poprostu dobrej nocki już wpadłam życzyć:))****
danka1 2009-05-06
ciekawie przyrządzony....
darek11 2009-05-06
bardzo dziękuje i pozdrawiam serdecznie
niunio 2009-05-06
Chociaż ciężki dzionek miałam.......To o Tobie pamiętałam........Odwiedziłam profil Twój........By Ci życzyć słodkich snów;) Dobranoc..........
pianka 2009-05-07
Cudownego dnia życzę,mocno pozdrawiam
i uśmiech zostawiam :)
•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●••●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤
ainer 2009-05-07
Witaj miłego i radosnego dnia życzę...ale pyszności :))
azan04 2009-05-07
o ,to bym zjadła ..;-))