Sos ,, kuchennego chomika „ :
Każdy ma jakieś swoje pomysły na szybki obiad z tego co jest w domu. Ja z reguły mam po zamrażane różne rzeczy w zamrażalniku. Jak się pogłówkuje to wychodzą z tego zupełnie smaczne dania. Taki jest ten sos .Podaję go do kopytek, kluch na parze, knedli .
Czas : 10 minut
Składniki :
1 plaster ( mały ) pieczonego mięsa ( mogą być kawałki które odpadły przy krojeniu pieczeni – tak objętościowo ze 3 łyżki )
4 łyżki sosu- tłuszczu od pieczenia mięsa
4 usmażone na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki
½ szklanki wywaru z gotowania grzybów z 2 grzybkami pokrojonymi w paseczki
1 łyżka mąki
Na patelenkę włożyć sos ( tłuszcz ) z pieczenia mięsa .Rozgrzać .Wsypać mąkę .Zamieszać .Włożyć rozdrobnione mięso i pieczarki .Wlać wywar grzybowy z grzybami .Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić maggi lub sosem sojowym , pieprzem , mieloną papryka .
Jeśli ktoś chce może dodać śmietany .
Gorąco namawiam wszystkich by mrozili sobie takie ,, smakowe „ porcyjki przy okazji pieczenia mięs , smażenia pieczarek, gotowania grzybów .Wystarczy przy okazji robienia innych dań odłożyć odrobinę i zamrozić – a potem ma się bazę do dosmaczania różnych potraw.
Sos oczywiście można modyfikować .Jak nie mamy wywaru grzybowego – dać więcej pieczarek, dodać podsmażona cebulkę itp.
To jest porcja sosu na 2 osoby .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-05-12
Znów żołądkowy zawrót głowy... Mmmmmm... Całusy! :***
kocurq 2009-05-12
......(o----o)....
.......( , , )........
_,--.(_(Y)_),--._
| "--"....... "--" |
pOzdROwiOnKA
|___________|
........) | (........
....(___,'.___)...
Milego dzionka;)
cudolik2 2009-05-12
Witam,ale jaki to poranek,jest już po południu;)Sos musze pochwalić,bo jest ładny rzeczywiście.Lubie takie kolory sosu(wraz z zawartościa;))Miłego dnia.
wiki3 2009-05-12
najwazniejsze ze z niczego cos sie zrobi ??
bunia 2009-05-12
oli74- bazę na takie sosy przygotowuję sobie wcześniej .Raz na jakiś czas piekę kg łopatki, biodrówki czy co tam kupię , część mięska jest na obiad tego dnia , a resztę dzielę na małe kawałki i z tłuszczem ( sosem ) z pieczenia mrożę w porcjach .Tak samo pieczarki - smażę sobie np 1/2 kg - studzę i mrożę .Mam potem do zapiekanek, sosów, zup już gotowe .To duża wygoda .Wystarczy doprawić wg potrzeby .
rudy13 2009-05-12
oj świetny pomysł, muszę wprowadzić w życie... już się oblizuję...:))
pozdrówka serdeczne...:))
bunia 2009-05-13
abc75- nawet powinny być suszone .Ale jak nie ma to mogą być pieczarki .Podpowiadam ,że pieczarki też można suszyć ( najlepiej zimą nad kaloryferem ) - są fantastyczne do sosów i zup - bardziej aromatyczne niż świeże .
maja54 2009-05-13
ja mam suszone grzyby zmielone - jak dodam jeszcze świeże pieczarki....hmmm będzie pychotka :))