Żeberka cielęce w cebuli

Żeberka cielęce w cebuli

Żeberka cielęce w cebuli :
Nie wiem dlaczego ale cielęcina w tej najprostszej postaci smakuje mi najbardziej .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :
0,6 kg żeberek cielęcych ( paski )
sól
pieprz mielony
4 średniej wielkości cebule
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
½ litra wody
Maggi (lub sos sojowy )

Żeberka pokroić na kawałki ( 4 ).Posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać smalec z masłem i obsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w piórka cebule, ziele angielskie, liście laurowe .Na patelnię wlać odrobinę wody i chwilę gotować – przelać do garnka .Wlać resztę wody . Dusić na małym gazie aż cebula się rozpadnie, mięso będzie miękkie ( będzie odchodzić ok. kości ) , a sos zredukuje się do ¾ szklanki. Wyjąć mięso , wyluzować kości i włożyć powrotem do sosu. Doprawić do smaku pieprzem i maggi ( lub sosem sojowym ) .
Jeśli ktoś chce może sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .

Jeśli kogoś dziwi użycie do podsmażania cielęciny smalcu to wyjaśniam .Nauczyła mnie tego moja Babcia . Obiegowo uważa się ,że smalec pasuje tylko do wieprzowiny . Tymczasem cielęcina obsmażona właśnie na mieszance masła i smalcu nabiera smaku .Warto spróbować.

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2009-05-18

pewnie cebulka podkreśla smak cielęcinki.....pyszne danie

maniek1

maniek1 2009-05-18

Witam.Miłego i słonecznego popołudnia życze:))

aniakar

aniakar 2009-05-18

Cielęcina to delikatne mięsko..lubię z marchewką i groszkiem....pyszne danie...Miłego dnia....u mnie grzmi :))

cypryjka

cypryjka 2009-05-18

mnie nie dziwi, zawsze uzywam smalcu do cieleciny:) dzien dobry :) pysznie to wyglada..... :)

graziac

graziac 2009-05-18

Jakoś dziwnie zgłodniałam...Nie wiesz czemu?..Pozdrawiam cieplutko.

ada40

ada40 2009-05-18

Jak już tutaj zajrzałam Tak po prostu się wpisałam pozdrawiam.

lucia

lucia 2009-05-18

dobrego tygodnia życzę.

iwonadc

iwonadc 2009-05-18

smakowicie wyglada!i napewno smakuje

prelud

prelud 2009-05-18

A ja obsmażam cielęcinę na margarynie...ma wtedy taki wyjątkowy smak... tak mi się wydaje, ale czy to błąd??
Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę

renia739

renia739 2009-05-18

ja tak naprawde nie jadlam cieleciny hmm i nie wiem czy bym ja lubila ..ale ...smacznie to wyglada...*-*milego dnia

pereuka

pereuka 2009-05-18

Buniu u Ciebie wszystko wygląda tak apetycznie,że od razu sie jesc chce człowiekowi:)
Ale cielęciny ,koniny i królika nie zjadłabym-to takie piękne zwierzaki...do kochania a nie do jedzenia:(

madziaj

madziaj 2009-05-18

mniam

cudolik2

cudolik2 2009-05-18

Bardzo lubię cielęcinkę,chętnie zjem te żebereczka;)Miłego dnia.

lovia

lovia 2009-05-18

żeberka pierwsza klasa :) aż mi ślinka cieknie.........

bunia

bunia 2009-05-18

prelud-każdy robi tak jak mu smakuje .Nie można mówić ,ze jak ktoś smaży na maśle , inny na oleju, jeszcze inny na smalcu to ktoś robi błędnie. Ja latami nie zjadłam jajecznicy na maśle bo mi nie smakowała tylko właśnie na margarynie - a teraz tylko na maśle . Smaki się zmieniają . Jak Tobie smakuje na margarynie to tak rób i już .

aga20

aga20 2009-05-18

Pozdrawiam serdecznie:))

wiki3

wiki3 2009-05-18

no jej co tu pisac poprostu extra mniam

ula123

ula123 2009-05-18

Pysznie wygląda:)

kirena

kirena 2009-05-18

Bardzo pysznie wygląda,pewnie zaraz zjem jakąś kolację)))

halinac

halinac 2009-05-18

ŻYCZĘ RADOSNEGO WIECZORU I SPOKOJNEJ NOCY !!! Mniam mniam pyszności :))

b0zenka

b0zenka 2009-05-18

DOBRANOC.....MIŁYCH SNÓW.

rudy13

rudy13 2009-05-18

pyszności..
pozdróweczka...:))

kopytka

kopytka 2009-05-18

przecież już pisałam że jestem na diecie....a tutaj co ja widzę....???

greyss

greyss 2009-05-19

Wpadłam tutaj do Ciebie BUNIU życzyć miłego DZIONKA ....
ŚLICZNIE I SMAKOWICIE, A JAK PACHNIE:)

bilbao

bilbao 2009-05-19

miłego wtorku....)))**(((

jolanka

jolanka 2009-05-19

pozdrawiam serdecznie::))

b0zenka

b0zenka 2009-05-19

Miłego....pełnego humorku dnia życzę.

pinecha

pinecha 2009-05-19

... wpadam na żeberka :-)

kaka3

kaka3 2009-05-20

mmmm Paluszki lizać ;))
Pozdrawiam milusio :)

szpila

szpila 2011-01-13

witam serdecznie - właśnie dzisiaj mam je robić kecz nie pasuje mi smalec z masłem prędzej olej z masłem no nie wiem zastanawiam się , smacznie wyglądają a czy tak zrobię? no nie wiem ? Jeczcze się zastanowię bo ja proponuję oliwę z oliwek na niej podsmażyć a pod koniec smażenia dodać troszkę masła i efekt powinien być podobn i też powinno być danie smaczne:-)) pozdrawiam

bunia

bunia 2011-01-13

szpila- o nie , nie- zdecydowanie nie oliwa . Cielęcina z oliwą - zdecydowanie mi nie pasuje . Moze to dla tego , że nie znoszę oliwy - używam oleju z pestek winogron lub słonecznikowego ( tego do dań na goraco ).Wiem że smalec nie jest popularny ale cielęcina tak zrobiona jest po prostu pyszna . Nie będe się upierać , że jest zdrowsza od takiej na oleju bo smak nie zawsze idzie w parze z tym co najzdrowsze . Trzeba po prostu wybierać - to co zdrowe lub to co smaczne .

szpila

szpila 2011-01-13

tak Pani masz rację zrobiłem ze smalcem - już się duszą a podam je z ziemniakami , zasmażanymi buraczkami i szpinakiem (ze śmietaną , jajkiem , czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem) a jak smakowało - napiszę jak podam obiad i poczekam na opinię mojej żony ponieważ wie co ja używam w kuchni:-))

dodaj komentarz

kolejne >