Żeberka cielęce w cebuli :
Nie wiem dlaczego ale cielęcina w tej najprostszej postaci smakuje mi najbardziej .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
0,6 kg żeberek cielęcych ( paski )
sól
pieprz mielony
4 średniej wielkości cebule
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
½ litra wody
Maggi (lub sos sojowy )
Żeberka pokroić na kawałki ( 4 ).Posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać smalec z masłem i obsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w piórka cebule, ziele angielskie, liście laurowe .Na patelnię wlać odrobinę wody i chwilę gotować – przelać do garnka .Wlać resztę wody . Dusić na małym gazie aż cebula się rozpadnie, mięso będzie miękkie ( będzie odchodzić ok. kości ) , a sos zredukuje się do ¾ szklanki. Wyjąć mięso , wyluzować kości i włożyć powrotem do sosu. Doprawić do smaku pieprzem i maggi ( lub sosem sojowym ) .
Jeśli ktoś chce może sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .
Jeśli kogoś dziwi użycie do podsmażania cielęciny smalcu to wyjaśniam .Nauczyła mnie tego moja Babcia . Obiegowo uważa się ,że smalec pasuje tylko do wieprzowiny . Tymczasem cielęcina obsmażona właśnie na mieszance masła i smalcu nabiera smaku .Warto spróbować.
dodane na fotoforum:
aniakar 2009-05-18
Cielęcina to delikatne mięsko..lubię z marchewką i groszkiem....pyszne danie...Miłego dnia....u mnie grzmi :))
cypryjka 2009-05-18
mnie nie dziwi, zawsze uzywam smalcu do cieleciny:) dzien dobry :) pysznie to wyglada..... :)
graziac 2009-05-18
Jakoś dziwnie zgłodniałam...Nie wiesz czemu?..Pozdrawiam cieplutko.
prelud 2009-05-18
A ja obsmażam cielęcinę na margarynie...ma wtedy taki wyjątkowy smak... tak mi się wydaje, ale czy to błąd??
Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę
renia739 2009-05-18
ja tak naprawde nie jadlam cieleciny hmm i nie wiem czy bym ja lubila ..ale ...smacznie to wyglada...*-*milego dnia
pereuka 2009-05-18
Buniu u Ciebie wszystko wygląda tak apetycznie,że od razu sie jesc chce człowiekowi:)
Ale cielęciny ,koniny i królika nie zjadłabym-to takie piękne zwierzaki...do kochania a nie do jedzenia:(
lovia 2009-05-18
żeberka pierwsza klasa :) aż mi ślinka cieknie.........
bunia 2009-05-18
prelud-każdy robi tak jak mu smakuje .Nie można mówić ,ze jak ktoś smaży na maśle , inny na oleju, jeszcze inny na smalcu to ktoś robi błędnie. Ja latami nie zjadłam jajecznicy na maśle bo mi nie smakowała tylko właśnie na margarynie - a teraz tylko na maśle . Smaki się zmieniają . Jak Tobie smakuje na margarynie to tak rób i już .
wiki3 2009-05-18
no jej co tu pisac poprostu extra mniam
greyss 2009-05-19
Wpadłam tutaj do Ciebie BUNIU życzyć miłego DZIONKA ....
ŚLICZNIE I SMAKOWICIE, A JAK PACHNIE:)
szpila 2011-01-13
witam serdecznie - właśnie dzisiaj mam je robić kecz nie pasuje mi smalec z masłem prędzej olej z masłem no nie wiem zastanawiam się , smacznie wyglądają a czy tak zrobię? no nie wiem ? Jeczcze się zastanowię bo ja proponuję oliwę z oliwek na niej podsmażyć a pod koniec smażenia dodać troszkę masła i efekt powinien być podobn i też powinno być danie smaczne:-)) pozdrawiam
bunia 2011-01-13
szpila- o nie , nie- zdecydowanie nie oliwa . Cielęcina z oliwą - zdecydowanie mi nie pasuje . Moze to dla tego , że nie znoszę oliwy - używam oleju z pestek winogron lub słonecznikowego ( tego do dań na goraco ).Wiem że smalec nie jest popularny ale cielęcina tak zrobiona jest po prostu pyszna . Nie będe się upierać , że jest zdrowsza od takiej na oleju bo smak nie zawsze idzie w parze z tym co najzdrowsze . Trzeba po prostu wybierać - to co zdrowe lub to co smaczne .
szpila 2011-01-13
tak Pani masz rację zrobiłem ze smalcem - już się duszą a podam je z ziemniakami , zasmażanymi buraczkami i szpinakiem (ze śmietaną , jajkiem , czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem) a jak smakowało - napiszę jak podam obiad i poczekam na opinię mojej żony ponieważ wie co ja używam w kuchni:-))