W sezonie na kalarepkę robię często . Raz w sosie koperkowym , raz w pomidorowym .
Czas ; 1 godzina
Składniki :
2 duże kalarepki
10 dag mięsa mielonego
5 dag ugotowanego na pół miękko ryżu( 1 torebka )
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżki usiekanego koperku
1 kostka bulionu drobiowego Knorra( lub inna przyprawa do sosów )
½ szklanki słodkiej śmietanki
przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
3 szklanki wody
Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej lub na jarzynkę z marchewką ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody lub same w sosie .
Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z
podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam czas i mam gotowy drugi obiad . Przepis na takie pulpeciki jest tu
https://www.garnek.pl/bunia/5501454/pulpety-miesno-ryzowe-duszone-z
dodane na fotoforum:
aniakar 2009-05-20
świetny obiad...jak tylko kupię kalarepkę to zrobię ......Pozdrawiam..miłego popołudnia :))
lutka13 2009-05-20
Jaka głodna się zrobiłam!!...idę na obiad
Cieplutko pozdrawiam i oczywiście smacznego:-)
cypryjka 2009-05-20
to mi sie bardzo podba :))))))))))))))))))))) takie srodziemnomorskie :)))) dzien dobry :)
ewcia39 2009-05-20
----.oooO-Oooo.----------Ja
-----(--)----(--)---------tu--byłam
-------(----)-/--i-ślad--zostawiłam
-------_)--(_/--------Pozdrawiam i buziak zostawiam.
gogogo 2009-05-20
Pychotka ...a ja taka głodna ;) pozdrawiam :))
luna19 2009-05-20
._. nigdy ich nie jadlam znaczy slimakow, i jakoś nie mam odwagi hihihi
kropka7 2009-05-20
Pozdrawiam wieczorkiem...juz nie będę jadła dzis...ale popatrze...
s m a cz n i u s i e...:-)
misiaka 2009-05-20
PRZYJEMNEGO WIECZORKU
.........★★★★★★
.......★★★...........★★★
....★★★PIĘKNYCH SNÓW
...★★★........(')(')
..★★★......=( *.*)=
...★★★....('')_('')
....★★★.............
........★★★.........★★★
...........★★★★★★
walter46 2009-05-20
kazdy moze wiersze pisac
Dasz radę. Ja w to wierzę.
Troszkę myszką poklikaj
Siedząc przy komputerze
Tylko w myśli swe wnikaj
Bo to proste jest zadanie
To co w myśli ci sie rodzi
Wpisuj sobie na ekranie
I już wiersz wychodzi
Potem weźmiesz całość
I wyrazy poprzestawiasz
Tak by Ci się zrymowało
I nam wiersz przedstawiasz
Smiało więc paluszki w ruch
Niech stukają w klawiaturę
Niech Ci służy dobry duch
Napisz nam tu uwerturę
zycze udanych prob
i dobrej nocki Krynia
alex75 2009-05-20
Zasypia świat piosenką kołysany
Odpływa dzień, by jutro wrócić znów
Uśmiecham się do Ciebie na dobranoc
Życząc miłych snów...:)))
calipsa 2009-05-20
muszę podać ten przepis mamie, bo turla się jej kalarepka po lodówce i nikt jej nie chce zjeść;p
katakum 2009-05-20
Już sobie wyobrażam ,jakie to danie musi być pyszne... zwłaszcza ,ze wszystko co jest na talerzu lubię....kalarepę najczęściej jednak zjadam
surową...pozdrawiam
udch95 2009-05-20
Nigdy nie jadłam takiej kalarepki:)) Wygląda znakomicie i na pewno jest pyszna:))
bunia 2009-05-20
udch95- polecam kalarepkę - teraz jest na nią sezon , jest pyszna - jak się ją ugotuje samą albo z marchewką to jest smakowita jarzynka , można robić z niej doskonałą zupę , a do surówek dodawać surową tak jak podjada katakum .Pycha .
aniakar 2009-05-20
Odpisalam teraz ten przepis....w najbliższych dniach pewnie zrobię....Pozdrawiam...życzę spokojnej nocy :))
massea 2009-05-21
Palce lizać, gdyby to dzieci z Massea zobaczyły.....