Szybkie , smaczne , dekoracyjne danie.
Jest to chyba 4 wersja kotletów z białej kiełbasy.
Czas :40 minut
Składniki :
4 małe białe kiełbasy surowe
2 duże gruszki
3 ½ łyżki oleju ( najlepiej słonecznikowy)
pieprz mielony
majeranek
1 cebula
Białą kiełbasę naciąć i wycisnąć farsz z flaczka . Do mięsa dodać 1/2 łyżkę oleju. I jeśli trzeba doprawić odrobiną mielonego pieprzu, majeranku ( dobrze jest kupować białą kiełbasę u ,, znanego „ rzeźnika bo wtedy wiemy jak jest doprawiona ). Uformować 4 owalne kotlety . Smażyć na rozgrzanym oleju( 3 łyżki ) na rumiano z obu stron. Dołożyć pokrojoną w ,,piórka „ cebulę i smażyć Az będzie złota .Odsunąć na bok a na tłuszcz położyć obraną , przekrojone na pół z usuniętymi gniazdami nasiennymi gruszki .Chwilę obsmażać z obu stron .
Podawać układając na posypaną pieprzem połówkę gruszki kotlet .Obłożyć wkoło
cebulką . Jako dodatek polecam ziemniaczane puree i sałatę ze śmietaną .
dodane na fotoforum:
starsza 2009-05-30
No nie powiem apetycznie wygląda a aby tak samo smakowało bo jeszcze takich z gruszką nie jadłam.......wole sam owoc.
luna19 2009-05-30
mmmmm... o matko wszedzie takie dobre jedzonko...
przelece sie po galeriach na degustacje :)))) mmm
tina795 2009-05-30
Korzystając z chwilki wolnego odwiedzam Was kochani dziękując za Wasze komentarze i za to że mimo mojej nieobecności zaglądacie do mnie i zostawiacie kilka słów otuchy. Dziękuję i pozdrawiam życząc miłego i spokojnego weekendu:)
ulcia25 2009-05-30
pozdrawiam jestem chora dlatego taki zastuj u mnie ale nadrobie jak lepiej sie poczuje
lysiek 2009-05-30
Masz niesamowite pomysły na pitraszenie. Podziwiam szczerze. Gdybyś miała chęć na mękoła ucieranego z truskawkami i rabarbarem to ja serwuję. ;)
wiki3 2009-05-30
ooo cos czego nigdy nie robilam niesamowite
b0zenka 2009-05-30
Dzień minął tak szybko....za oknem wieczór sie skrada....dobranoc powiedzieć wypada...więc ja ci mówie ...dobranoc ...złotko...ściskam cie mocno i całuje słodko.
agnesja 2009-05-30
Nigdy nie robiłam kotletow z bialej kiełbasy,wiec musze sie na nie skusic bo mąz jest "fanem"tej kiełbaski:)Dobrej nocki
vena7 2009-05-30
na gruszce...no no pewnie smakuje wspaniale..warto coś takiego zrobic...lubisz takie experymenty w kuchni..zaskakujesz z przepisu na przepis..wspaniale
bunia 2009-05-30
vena7- masz rację lubię eksperymenty .A w zasadzie to należało by to nazwać inaczej. Nie znoszę monotonii. Nie ma nic gorszego ( dla mnie ) niż stagnacja. Lubię nowe bodźce .Nowe książki, nowe pasje, informacje, potrawy. Życie mamy tylko jedno. Czas ucieka .Nie można życia odłożyć na potem .Trzeba je brać pełnymi garściami tu i teraz .Nauczyć się codziennie czegoś nowego,posłuchać czegoś , zobaczyć coś ,zjeść coś innego. I nie ważne w jakiej skali się to robi .Jeden leci do Japonii na wołowinę z Kobe , drugi robi zupę z pokrzyw bo jej jeszcze nie jadł. Jestem niespokojnym duchem - potrzebuję nowych doznań.
hbabik 2009-05-30
Tak apetycznie wygląda,że z pewnością takie danie zrobię.Miłej niedzieli życzę i pozdrawiam serdecznie
siestala 2009-05-31
podziwiam Twoja wole tworcza i imaginacje:) kuchnia jest dla ludzi z wyobraznia prawdziwym polem do popisu. Brawo Buniu:)
olena 2009-05-31
Pozdrawiam Ciebie :)))
bardzo serdecznie!!
i życzę miłego
i pięknego dnia :))) Bardzo ciekawe danie, czas na moje próbowanie..
reniuska 2009-05-31
Witam gorąco i życzę milutkiej niedzieli
Pozdrawiam:)))