Pikantny dodatek do pasztetów , mięs na zimno .
Czas : 10 minut
Składniki :
1 łyżka oleju słonecznikowego
½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
Pieprz mielony
15 ,,kulek „ winogron „
Na patelni rozgrzać olej. Dodać sos sojowy , miód i szczyptę pieprzu mielonego. Wrzucić winogrona .Smażyć mieszając aż winogrona Aż lekko się zrumienią ( ok. 2 minut ).
Podawać przestudzone do pasztetu lub mięs na ziemno ( np. pieczonego schabu ) wraz z sosem ze smażenia.
dodane na fotoforum:
olena 2009-06-01
Hura!! bardzo się cieszę ,, mi też przydałby się nowy haha..
Same pyszności!! na talerzyku.. Pozdrawiam Cię Grażynko..
luna19 2009-06-01
mmmm wygląda wysmienicie ... i smakuje pewnie też .. :))
aniakar 2009-06-01
Ale piękny prezent....gratulacje ..ja też marzę o nowszym....
danie wygląda pysznie...coś zupełnie nowego i chyba nie znanego ...pozdrawiam ..miłego wieczoru...:))
reni50 2009-06-01
nigdy takich nie jadłam, pobrałam sobie przepis i kiedys wypróbuję, dziękuję...
kocurq 2009-06-01
Grazynko w orginale to przepis od chinczyka i nalezy przepychac trawe cytrynowa,ale moja przez te ostra zime padla,wiec wymyslilam sobie selera i bingo;)))
.....a winogrona to ja lubie smazone na maselku z ryzem i miodem......
Milego wieczorku;)))
kocurq 2009-06-01
No to super ciesze sie;)))
Trawe cytrynowa mozna normalnie w ogrodku hodowac,tylko trzeba ja jak szlachetne roze zakopcowac na zime-tego nie zrobilam (z niewiedzy) i mi padla.
Zaraz napisze przepis na te marynate po chinsku,bo od kiedy ja pierwszy raz zrobilam nie robie juz tradycyjnie-zawsze tak marynuje,tylko z innymi ziolami.
bunia 2009-06-01
kocurq- to jeszcze trzeba mieć ogródek do tej trawy cytrynowej.A na przepis na marynatę czekam niecierpliwie.
wiki3 2009-06-01
no mhmhmh nigdy nie jadlam
reniuska 2009-06-01
DOBRY WIECZÓR...
SERDECZNIE...
POZDRAWIAM
Spokojnej Nocy.
oli74 2009-06-01
♥ Serdecznie Cię pozdrawiam.
Życzę pięknych snów i dobrej nocki.♥
*.*♥DOBRANOC ♥*.*
martynw 2009-06-01
witaj:):) dziękuję za uznanie... fotki marnej jakości... niestety inaczej się nie dało... to z przemytu:):)
b0zenka 2009-06-01
>>> ...Pięknych snów ..... spokojnej nocki.....<<<
......****..... DOBRANOC ......****.....
malybok 2009-06-01
jak późno przychodę to sobie szkodzę, ale ja dziś robiłam pierogi z truskawkami i pojechałam z nimi do córki, a niech mają dzień dziecka!
bunia 2009-06-02
yvonn7- tak - zdecydowanie na zimno.Ciepłe winogrona nie smakują tak dobrze w tym sosie. Po ostygnięciu odzyskują swoją jędrność , są dodatkowo lekko chrupiące przez karmelizowany miód , a przez ogrzanie i podsmażenie olej, miód i sos sojowy łącza się i tworzą specyficzny sos ( jest on bardzo ciemny, lepki, owocowo-pikantny ).Jeśli masz obiekcje co do jedzenia takiego sosu na zimno to pomyśl ,że wszelkie dresingi do sałat to właśnie połączenie oleju, soków owocowych , octu balsamicznego lub sosu sojowego z musztardami,konfiturami , przyprawami i co tam jeszcze przyjdzie do głowy. Dzięki połączeniu składników na gorąco uzyskuje się jednolita konsystencję i uwydatnia smak.
kocurq 2009-06-02
Grazynko;))
Swoj swojego wyczuje;)))
Klemens mi juz myszy na taras w prezencie przynosil za czasow jak tylko na urlop tu przyjezdzalam;)))
b0zenka 2009-06-02
Mądralińska.....sama wpadłam na taki pomysł ...dmucham i co ....ciemne chmury wychodzą ..a ja chcę słoneczka.....
kocurq 2009-06-02
Ha ha ha ha;)))
To przeciez dowod uznania Grazynko;))))
To tak jak u psa pozwolenie na dotkniecie nochala;)))
Ja za kotami zbytnio nie przepadam-wole psy,ale Klemens sie wkrecil i tak juz zostalo;)))
Dlatego mowie,ze swoj swojego pozna;)))
Potrafi sie wkrecic mordeczka;)))