Koniec ! Fajrant na dziś .
Żeberka są pyszne i po prostu rozpływają się w ustach .
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
1,5 kg żeberek ( w miarę chude paski )
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
1 opakowanie,, Przyprawy do żeberek „- Prymat
2 łyżki mąki
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki wody ( + ¼ szklanki do rozrobienia mąki )
Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą . Zostawić na 15 minut. Namoczyć Garnek wraz z pokrywą w wodzie ( tak aby był nią cały zakryty ) na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojoną na kawałki cebulą .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do Garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe .
Zamknąć szczelnie Garnek , wstawić do zimnego piekarnika, który nastawia się najpierw na 100 stopni , a po osiągnięciu tej temperatury na 200 stopni. Piec 2 godziny od osiągnięcia 100 stopni. Wyjąć żeberka z Garnka i wyluzować kości. Sos przetrzeć przez sito i wlać do zwykłego garnuszka. Zaciągnąć mąką . Doprawić sosem sojowym . Włożyć żeberka i podgrzać .
Podawać z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Dla tych którzy nie wiedzą jak wygląda Garnek rzymski
https://www.garnek.pl/bunia/4233380/garnek-rzymski
dodane na fotoforum:
winiarz 2009-06-30
No mniam ale w miniaturce wyglądało jak " świński ryj na kapuście" :)))))
gajanne 2009-06-30
Bubiu! Ty to zawsze coś pysznego wymyślisz ale jak sobie pomyślę że miałabym coś takiego robić przy 32 stopniach w cieniu to aż się spociłam na samą myśl:))
wiki3 2009-06-30
noi piekne zebereczka mniamu
graniac 2009-06-30
Witaj, Bunia, czy Ty całydzień ino pitrasisz???
pozdrawiam i życzę wspaniałego wieczornego wypoczynku po trudach dnia;-))))))
bunia 2009-06-30
graniac- dwa dni pod rząd gotowałam na zapas dla córki ( na 7-10 dni , zależy jak się będą objadać ).Jutro sobie odpocznę - obiadek gotowy tylko suróweczkę dorobić. Jak zjedzą to czeka mnie następny maraton ( i tak przez cały miesiąc ).Co robić trzeba pomóc dzieciakom bo inaczej będą jeść chińskie zupki ( tyle maja pracy )
kocurq 2009-06-30
Grazynko;)
Przepiorki w Polsce mozesz kupic zamrozone w Real-u.
Te cztery kosztowaly mnie prawie 7 euro,wiecto wcale nie taki luksus mysle....
.........
Fasolka jest zblanszowana,a potem przesmazona z maslem ziolowym.
Ta posypka to platki kukurydziane-rozdrobnione i uprazone na patelni.
............
Makaron jest po ugotowaniu wymieszany z tym samym maslem ziolowym co fasolka i siup do foremek;) a na gore plaster pieprzowego camembertu.
Zapieczony w piekarniku.
bunia 2009-06-30
kocurq-No i wychodzi moja ignorancja.Ty wiesz , a ja nie gdzie kupić przepiórki. Fakt do Reala nie chodzę bo mi tam za tłoczno .Ale jak twierdzisz ,że są to już ja je znajdę. Mam taki fajny przepis na przepióreczki w czerwonym winku z jałowcem i tarniną .Jak to było - szukajcie , a znajdziecie. Idę na łowy .Dziękuję za podpowiedź .
alex75 2009-06-30
uwielbiam żeberka w każdym wydaniu;)ja cała dobe byłam odcięta od netu;(awaria! Miłego wieczorku i nocki Ci życzę;)
oli74 2009-06-30
Wspaniałe te Twoje żeberka Grażynko.
Tak delikatnie przypieczone...Pychotka.
♥■♥■♥■♥■ SPOKOJNEJ NOCY ♥■♥■♥■♥■
bunia 2009-06-30
oli74- one w tym garnku pieką się cudownie .Są tak miękkie ,ze nawet noża do nich nie trzeba .A sos jest tak aromatyczny ,ze mi całe mieszkanie przez kilka godzin pachniało ( nie tylko podjadać z garnka chlebem - co nie omieszkałam zresztą uczynić ).
kepii 2009-06-30
aż się głodna zrobiłam a tak już pózno na jedzenie ,muszę zrobic pozdrawiam dobrej nocki
reni50 2009-06-30
jesteś wprost niesamowita w tej sztuce!!!
aisuri 2009-07-01
miło ze odwiedzilas moje 2 galerie to tez 2 moja pasja , ogrod ktory w zobyl 1 miejsce w konkursie "Najpiekniejszy przydomowy ogrodek 2007 " w Sosnowcu ktry z mezem zrobilesmy wokol naszrgo bloku
jagodaa 2009-07-01
http://www.rynekagd.pl/garnek-rzymski-gliniany-naczynie-do-pieczenie-bez-tluszczu/produkt/1794.html
znajdziesz wiele przepisów
azan04 2009-07-02
to ja może żeberko...jedno .;-)
zuzka80 2009-07-12
jagodaa....
to chyba nie jest miejsce na reklame....
A żeberka z rzymskiego to rewelacja. Ja preferuje bardziej przypieczone, dlatego na 15 ostatnich minut zdejmuje pokrywke :)
pozdrawiam
bunia 2009-07-12
zuzka80- ten link który podesłała jagodaa to dla mnie ,żebym zerknęła na przepisy.A żeberka ( i inne mięso ) podpiekam sobie przed włożeniem do garnka i wtedy mam rumiane.