To tak gwoli przypomnienia - że czas na ogóraski już nadszedł.
Przyszła pora na ogórki małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :
Czas : 30 minut + 4 dni
Składniki :2 kg ogórków gruntowych
2 litry wrzącej wody
2 łyżki grubo mielonej soli
2 łyżki ziaren gorczycy
10 ząbków czosnku
4 baldachy suchego kopru
3 liście chrzanu
5 cm korzenia chrzanu
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 liście wiśni
Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.
dodane na fotoforum:
malybok 2009-07-03
witam, powiem że smaczne malosolne. ja nie daję gorczycy, ziela ani listka, liść winogronu podobno jest dobry. Każdy ma swój już sprawdzony przepis:))
reni50 2009-07-03
robię tak samo tylko stosuję zimną wodę a ty wrzątek? muszę spróbować z wrzątkiem
krupcia5 2009-07-03
w tym roku już kilka razy kisiłam...pychotka...bardzo podobnie robię... zamisat słoika z wodą wkładam kamień....
wiki3 2009-07-03
mniamusne
sabi3 2009-07-03
smaczne !!a mam pytanko dlaczego obcinasz dupki ogorkow??
luna19 2009-07-03
hmmmm.... to ja siegne po jednego ... nie bede lakoma hihihi
wiola29 2009-07-03
Uwielbiam-pyszota !!!
ilona70 2009-07-04
mniam mniam i do tego pajde chlebka ze swoiskim smalczykiem ze skwareczkami lal kolacyjka palce lizac :)
bunia 2009-07-04
sabi3- z tej samej przyczyny co zalewanie wrzątkiem - szybciej się kisza . A że ja robię zawsze taka porcję na tydzień ( do zjedzenia ), a potem kiszę następne to zalezy mi by kisiły sie szybko. Dodatkowo jak im sie obetnie ,, dupki " to na pewno ne bedzie goryczki ( z tych małych ogórasów potrafi wyłazić ta goryczka ).Ja lubię małosolne takie po 4 dniach kiszenia - tygodniowe dla mnie to już kiszone .
czarna2 2009-07-05
super:)uwielbiam:)..