Bardzo smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem wiórek kokosowych .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka zsiadłego mleka
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
½ szklanki wiórek kokosowych
2 duże jabłka
olej do smażenia
Wymieszać dobrze mleko, jajko, mąkę , proszek do pieczenia , szczyptę soli. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki .Dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcję ciasta ( tak mniej więcej objętość nie pełnej łyżki wazowej do zupy ) .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .
Podawać lekko przestudzone z kwaśną śmietaną i cukrem .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów .
dodane na fotoforum:
halinag 2009-07-14
na zsiadłym mleku są pyszniejsze jak na drożdżach,są bardziej chrupiące nigdy nie dodawałam kokosu warto spróbować......miłego popołudnia
mcfeely 2009-07-14
ooo matko! przepyszne :O) pozderki
malybok 2009-07-14
placuszki smażyłam w poniedziałek ,właśnie z jabłkami ,wszystkim smakowały.Intryguje mnie ten coleus jako przystrojenie talerza. takiego u mnie nie mogłam dostać. w zeszłym roku miałam w donicy ale mi się nie uchował. Miłego dnia:))
bunia 2009-07-14
malybok- masz oko . Muszę się przyznać ,że absolutnie się na tym nie znam . sasiadka jest specjalistką . Ja tylko mam na balkonie i podlewam . Nie chciało mi się biegac po cos do dekoracji to szczypnęłam to co było najbliżej .
ogniks3 2009-07-14
Uwielbiam racuszki:))
maggi39 2009-07-14
genialny pomysł :) od dziecka nie cierpię placków z jabłkami bo zawsze są dla mnie za kwaśneale zlamanie tego kwasu delikatnoścoą kokosa ...to musi byc pyszne :)
free7 2009-07-17
Buniu..wczoraj wlasnie je smazyłam..zrobilam podwujna porcje..znikły szybko..mnie sie dostało tylko dwa...zdazyłam sprobowac...sa poprostu pyszne..zachecam wszystkich do sprobowania...niebo w gebie...uwierzycie jak sprobujecie...pozdrawiam ...
bonzuur 2013-01-17
z wiórkami są dobre,robiłem.składnika którego mi brakuje to mleko które się zsiądzie:)
bonzuur 2013-01-27
zrobiłem z jogurtem,bez proszku,z drożdzami naturalnymi.zauważyłem że czym krócej trzymam na patelni tym są smaczniejsze.