Jedna z odmian zupy pomidorowej . Robiona z pulpy pomidorowej , a nie z przecieru pomidorowego .
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag chudej wieprzowiny ( ja robie na schabie lub polędwicy które później podaję w sosie koperkowym , może też być mięso od szynki )
300 mll pulpy z pomidorów bez skórki , krojonych
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Przyprawa do zup (1 łyżeczka Jarzynki lub vegety lub 1 kostka bulionowa )
½ szklanki słodkiej śmietanki
10 dag ryżu ugotowane na sypko ( waga ryżu suchego )
Pieprz mielony
Cukier
4 szklanki wody
Mięso , oczyszczone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę do zup – zalać wodą i gotować 45 minut ( jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie to trochę dłużej ). Wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Do wrzącego rosołu dodać pulpę pomidorową , Zagotować . Doprawić pieprzem , przyprawą do zup i w miarę potrzeby cukrem . Osobno ugotować na sypko ryż . Kłaść na talerzu porcję ryżu , oblewać zupą . Dodać śmietankę .
Mięso z zupy przekroić na porcje ( 2 ) i podać jako sztukamięs z warzywami i musztarda lub chrzanem lub w sosie koperkowym , musztardowym lub chrzanowym .
Można też takie mięso ostudzić i traktować jak delikatną wędlinę na kanapki .
Warzywa można użyć do zrobienia prostej sałatki jarzynowej .
dodane na fotoforum:
gabi99 2009-07-31
trafiłam na obiadek,u mnie kiepsko ,mam dziś jakiegoś lenia.
mcfeely 2009-07-31
pysznie wygląda ta zupka.... :) radości życzę :D pozdróweczki
anettah 2009-07-31
Uwielbiam pomidorówkę z ryżem!a ta miseczka poprostu śliczna!!
maniusk 2009-07-31
*Radosnego i Miłego piątku
***oraz całego słonecznego weekendu Tobie życze:)
*****Dziękuje za miłe słowa.
yvonne7 2009-07-31
ja zawsze warzywa kroję w drobną kostkę i dodaję do zupy - lubię, gdy "coś" w niej pływa :)
bunia 2009-07-31
yvonne7- patrz - a ja odwrotnie , wyciagam wszystko z zupy ( po za jarzynowa ) . Czasem tylko zostawiam kilka plasterków marchewki dla ozdoby .Wiecznie się z Mamą sprzeczam ( Mama jak Ty warzywa ucierała do zup ) .
siestala 2009-07-31
ryz taki bielusi- ja czesto z lenistwa zarzucam zupe ryzem - tez wychodzi dobrze i troche ja zagesci ale "lapie" kolor pomidorowki.
tina03 2009-07-31
MNIAM..MNIAM )))
Pomidorowa z ryżem i dużo zieleniny tak wspaniale wtedy
pachnie mmmmm )))))
kass92 2009-07-31
zupa arbuzowa :D super!
jargar 2009-07-31
oooooooooooo to coś w sam raz dla mnie ...zupka na wywarze mięsnym a nie kostnym , chyba nie wszyscy o tym wiedzą ale na tak zwanym szkieleciku jeść jest nie zdrowo.... a tu proszę taki rarytas ...pychotka to musi być pyszna zupa:)
rudy13 2009-07-31
pomidoróweczka i krupniczek ... moje najbardziej ulubione...
mniammmmm...
pozdrówka... miłego weekendu...:))))))
luna19 2009-08-01
dziekuje .. pozdrowionka sle, po powrocie zdam relacje jak juz dojde do siebie ;))))