Dwa w jednym . Wywar zostaje na zupę , a z mięska robimy drugie danie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag polędwicy wieprzowej ( 1 polędwiczka )
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
3 szklanki wody
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 łyżeczka przyprawy do zup ( Jarzynka , Vegeta lub kostka bulionowa )
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki pasty z chrzanu Wasabi
Mięso, warzywa i przyprawy zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut ( a jeśli trzeba bo mięso nie jest dostatecznie miękkie to dłużej ). W tym czasie utrzeć śmietanę , majonez i chrzan Wasabi.
Wyjąć mięso i warzywa . Podawać na ciepło z sosem i pieczywem lub ziemniakami z wody .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-08-02
Słowo daję - nie wytrzymam i pojadę kiedyś na te przysmaki!!! :))
anettah 2009-08-02
Bardzo lubię polędwiczke!!a te warzywka też bym chętnie schrupała!!
yvonne7 2009-08-02
bardzo podobają mi się te jarzynki :)
co do gotowanego mięsa - za wieprzowiną nie przepadam, ale wołowinka do tego sosu dla mnie byłaby idealna :)
jacol 2009-08-02
JAK APETYCZNIE TO WYGLĄDA;)))BĘDZIE SMACZNY OBIADEK;))
honorek 2009-08-02
Brzmi mocno smacznie :) Buniu: a czy zamiast Wasabi można zwykły chrzan?? Przyznam, że nigdy nie próbowałam oryginalnego Wasabi... Mocno inny ma smak? Miłej niedzieli :)
zofiag 2009-08-02
..a u Buni festiwal smakołyków,,,pozdrawiam serdecznie Buniu...