Smakowite mięsko o lekko owocowym smaku.
Czas : 1,5 godziny + 12 godzin marynowanie
Składniki :
2 plastry mięsa wieprzowego od szynki ( ukrojonego w poprzek włókien )- ok. 30 dag
3 średniej wielkości gruszki – twardawe
6 łyżeczek konfitury z żurawiny
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki cukru
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 szklanka wody
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, 2 łyżeczek konfitury z żurawiny , pieprzu mielonego. Natrzeć nią mięso i zostawić zakryte w lodówce na ok. 12 godzin .
Obetrzeć marynatę z mięsa. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnuszka .Na patelnie wlać wodę i włożyć pozostałą marynatę . Zagotować .Wlać do mięsa .Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny ,aż mięso będzie miękkie .Gdyby w trakcie duszenia mięsa sos za bardzo się wygotowywał – podlać woda z duszenia gruszek .
W tym czasie obrać gruszki. Dwie połówki ( z ogonkami ) delikatnie pozbawić gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i obgotować w posłodzonej wodzie aż będą miękkie ale nie na tyle by się rozpadały. Zestawić z gazu i trzymać w wodzie w której się gotowały.
Pozostałe gruszki obrane i z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokroić w kostkę i dodać do mięsa gdy już będzie miękkie . Rozgotować gruszki i dusić tak by sos się odparował do zgęstnienia. Doprawić sos do smaku – sosem sojowym , pieprzem .
Podawać układając mięso na sosie z położona obok obgotowaną ( odsączoną ) gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny ( w każdą połówkę 2 łyżeczki żurawiny )
dodane na fotoforum:
mcfeely 2009-08-24
mmm pychotka :)
anita591 2009-08-24
__(—`•¦•´—)____Miłego
__ `•.,(—`•¦•´—)____Słonecznego
_____ `•.,(—`•¦•´—)____ Dnia
_________ ` _________Życzę
kas70 2009-08-24
o matko ! ale to pysznie wygląda i napewno super smakuje,pozdrawiam
rzelka 2009-08-24
hmn, no i miałam robić ale nie wyszło, bo Teściowa mnie wczoraj do kuchni nie wpuściła;) będzie na zaś;) ale nie odpuszczę;)
bunia 2009-08-24
malybok- sosik nabiera koloru w ostatnim momencie jak już sie zagęszcza- wszystkie te smaczki z mięsa + żurawina + sos sojowy dają fantastyczny kolor , a gruszka winny smak.Mało roboty , a efekt wart gotowania.
W zimie można wykorzystać gruszki z syropu ( kupne lub swojej roboty ) - tyle że ogonków wtedy nie mają .
misiaka 2009-08-24
MILEGO WIECZORKU;)
...............................
...__ (’ ""()____.(’ ""()___
....("( •o•, )_.("( •o•, )__/
...`•.**¸¸.¤ ª“˜¨ “ª¤~.../
...(~¤ª˜ ¨˜“ª ¤.**¸¸.•´/
..._______________/./
.!_______________!/
(_)--------------------(_)
DOBRANOC...
rudy13 2009-08-24
ja nie wytrzymam, z samego oglądania i czytania można już przytyć....
pozdróweczka.... :)))
bunia 2009-08-24
ania55- ale to jest na prawde proste danie - wystarczy się odważyć - to się robi jak zwykłe duszone mięso tylko trochę inaczej doprawia.
anettah 2009-08-24
Pyszne mięsko !!pozdrawiam