Rybka aromatyzowana konfiturą z żurawiny z puree ziemniaczano-gruszkowym .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 nieduże filety z mintaja
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól
pieprz mielony
6 łyżeczek konfitury żurawinowej do mięs
2 duże ziemniaki
3 gruszki
1 łyżka masła
szczypta kurkumy
Rybę podzielić na 4 w miarę równe kawałki , posolić , popieprzyć , natrzeć 4 łyżeczkami konfitury żurawinowej i zostawić w lodówce na minimum 2 godziny .
Panierować w jajku i bułce tartej . Usmażyć na rumiano .Trzymać w cieple .
W czasie smażenia ryby ugotować ziemniaki i 2 gruszki obrać ( z gruszek wyciąć gniazda nasienne ) w osolonej wodzie . Odcedzić . Utłuc dodając masło i kurkumę .
Podawać układając 2 kawałki mintaja , na nich formować ziemniaczane puree i przykrywać pozostałymi kawałkami ryby. Na wierzchu dodać ćwiartki pozbawionej gniazd nasiennych nie obranej miękkiej gruszki , po łyżeczce konfitury żurawinowej i jakiś zielony akcent ( listki pietruszki, selera , por )
dodane na fotoforum:
teklaf 2009-08-28
fantastyczny pomysł na moj jutrzejszy obiadek :)-pozdrawiam
danka1 2009-08-28
MILUTKIEGO WEEKENDU ŻYCZĘ
anettah 2009-08-28
Ależ Ty smacznie gotujesz!!pozdrawiam.
mcfeely 2009-08-28
mmmm chyba na jutro skrobnę ten przepisik :O))) .... miłych chwil życzę ;)
magdabo 2009-08-28
Oooo ryba , jak ja lubię rybki ....
Pozdrawiam i dobrej nocy !
yvonne7 2009-08-29
tu jak zwykle rewelacja!
ciekawe, co jutro na tym weselu dadzą (oprócz nieszczęsnego rosołu)? ;)))
ola54 2009-10-24
twoje przepisy są znakomite Serdecznie pozdrawiam