Danie dla miłośników sera pleśniowego i masła orzechowego .
Czas : 40 minut
Składniki :1/3 paczki makaronu penne ( ok. 20 dag suchego )
5 dag sera pleśniowego ( Roquefort, Rokpol lub Lazur )
2 łyżki sera Ementaler do smarowania ( lub podobnego , topionego , kremowego , ostrego
½ szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki masła
3 dag prażonego słonecznika łuskanego- solonego
2 łyzeczki czubate masła orzechowego nie słodzonego
pieprz mielony
2 łyżki oliwy do gotowania makaronu
1 łyżeczka soli
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzić . W tym czasie kiedy makaron się gotuje w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła .Ser pokruszyć na małe kawałki i dodać na patelnię . Mieszać dolewając po trochę śmietankę i dokładając Ementaler .Kiedy ser się rozpuści i sos zrobi kremowy dodać masło orzechowe i słonecznik .Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym . Polać sosem gorący makaron .
dodane na fotoforum:
mcfeely 2009-08-29
mniamniowo :) miłego dnia
anettah 2009-08-29
Lubię takie jedzonko..pozdrawiam i Miłego wekendu życzę!!!
reni50 2009-08-29
lubię takie dania...
kefirka 2009-08-29
Witam serdecznie! Tu INDERIA ! :)
Założyłam nowe konto, z brdziej artystycznymi zdjęciami ;)
Konto inderia jest zawieszone, i nie będe juz na nie dodawać zdjeć!
zapraszam na to nowe lepsze konto ;))
heh ;)
Pozdrawiam
Eliza/Kefirka
kefirka 2009-08-29
Mniam! :)
kopytka 2009-08-29
dzisiaj chętnie zjem wszystko co mi podadzą- a tym bardziej takie coś dobrego...
remoncik w domku i nie mam czasu aby coś zrobić...
yvonne7 2009-08-30
Ty już przestań Kochana z tym słonecznikiem prażonym!
Jak go zrobię - nie możemy się powstrzymać i zjadamy połowę.
Zawsze muszę robić 2 razy więcej :)
rudy13 2009-08-30
jasny piorun, ja już nie mam kiedy tych wszystkich specjałów robić.... a spróbować by się chciało....!!!
bunia 2009-08-30
rudy13- hi hi - to wszystko przez to ,że ja szybko się nudzę ( to znaczy tak na prawdę wcale się nie nudzę bo nie dopuszczam do tego ) - ciągnie mnie do nowości . Odgrzebuje pomysły które kiedyś zapisałam - a potem je na bierząco przerabiam .Sos z sera pleśniowego już kiedyś robiłam z figami - tu fig nie było ale była resztka masła orzechowego i słonecznik. Wyszło coś tak smacznego ,że przepis zostanie na stałe .
sense 2009-09-05
mniam! dzisiaj to zrobię!:)
cologne 2009-11-19
tez wyprobuje:)
babcie wiedza co dobre i smaczne, czesto wybierajac restauracje, sugeruje sie babciami, gdzie ich wiecej tam ide. Babcie maja nosa do kuchni :)