Penne z prostym sosem serowym:

Penne z prostym sosem serowym:

Danie dla miłośników sera pleśniowego i masła orzechowego .

Czas : 40 minut

Składniki :1/3 paczki makaronu penne ( ok. 20 dag suchego )
5 dag sera pleśniowego ( Roquefort, Rokpol lub Lazur )
2 łyżki sera Ementaler do smarowania ( lub podobnego , topionego , kremowego , ostrego
½ szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki masła
3 dag prażonego słonecznika łuskanego- solonego
2 łyzeczki czubate masła orzechowego nie słodzonego
pieprz mielony
2 łyżki oliwy do gotowania makaronu
1 łyżeczka soli
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzić . W tym czasie kiedy makaron się gotuje w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła .Ser pokruszyć na małe kawałki i dodać na patelnię . Mieszać dolewając po trochę śmietankę i dokładając Ementaler .Kiedy ser się rozpuści i sos zrobi kremowy dodać masło orzechowe i słonecznik .Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym . Polać sosem gorący makaron .

dodane na fotoforum:

mcfeely

mcfeely 2009-08-29

mniamniowo :) miłego dnia

anettah

anettah 2009-08-29

Lubię takie jedzonko..pozdrawiam i Miłego wekendu życzę!!!

beata1

beata1 2009-08-29

Pyszności:)
Pozdrawiam:)

reni50

reni50 2009-08-29

lubię takie dania...

kefirka

kefirka 2009-08-29

Witam serdecznie! Tu INDERIA ! :)
Założyłam nowe konto, z brdziej artystycznymi zdjęciami ;)
Konto inderia jest zawieszone, i nie będe juz na nie dodawać zdjeć!
zapraszam na to nowe lepsze konto ;))
heh ;)
Pozdrawiam
Eliza/Kefirka

kefirka

kefirka 2009-08-29

Mniam! :)

stasia8

stasia8 2009-08-29

Makaron uwielbiam ale czy z takim sosem? muszę się przekonać...

kopytka

kopytka 2009-08-29

dzisiaj chętnie zjem wszystko co mi podadzą- a tym bardziej takie coś dobrego...
remoncik w domku i nie mam czasu aby coś zrobić...

kopytka

kopytka 2009-08-29

Doda tak się uśmiecha....

jolanka

jolanka 2009-08-29

miłego wieczoru zyczę::))

basiaz

basiaz 2009-08-30

Bunieczko,słonecznej niedzieli życzę:)

yvonne7

yvonne7 2009-08-30

Ty już przestań Kochana z tym słonecznikiem prażonym!
Jak go zrobię - nie możemy się powstrzymać i zjadamy połowę.
Zawsze muszę robić 2 razy więcej :)

bunia

bunia 2009-08-30

yvonne7- hi hi - ja tam jestem wygodna - kupuję ( tylko kieszeń mnie potem boli )

rudy13

rudy13 2009-08-30

jasny piorun, ja już nie mam kiedy tych wszystkich specjałów robić.... a spróbować by się chciało....!!!

bunia

bunia 2009-08-30

rudy13- hi hi - to wszystko przez to ,że ja szybko się nudzę ( to znaczy tak na prawdę wcale się nie nudzę bo nie dopuszczam do tego ) - ciągnie mnie do nowości . Odgrzebuje pomysły które kiedyś zapisałam - a potem je na bierząco przerabiam .Sos z sera pleśniowego już kiedyś robiłam z figami - tu fig nie było ale była resztka masła orzechowego i słonecznik. Wyszło coś tak smacznego ,że przepis zostanie na stałe .

sense

sense 2009-09-05

mniam! dzisiaj to zrobię!:)

cologne

cologne 2009-11-19

tez wyprobuje:)
babcie wiedza co dobre i smaczne, czesto wybierajac restauracje, sugeruje sie babciami, gdzie ich wiecej tam ide. Babcie maja nosa do kuchni :)

dodaj komentarz

kolejne >