Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka rzymskiego :

Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka rzymskiego :

Takie pieczyste z dziczyzny trochę na szybkiego ( kiedy nie ma specjalnie czasu na dłuższe trzymanie mięsa w marynacie ) .

Czas : 2,5 godziny + minimum 12 godzin marynowanie

Składniki :

1 kg chudego mięsa od szynki z dzika
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka ( płaska ) miodu
3 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże cebule
2 obrane marchewki
8- 10 kapeluszy grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwki ale jak nie ma to mogą być podgrzybki )
3 kulki ( rozgniecione ) jałowca
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
½ szklanki wody
2 łyżeczki mąki

Zrobić pastę z oleju ( 2 łyżki ), sosu sojowego , przypraw ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec , miód ) .Natrzeć mięso . Ułożyć w szklanym lub kamionkowym przykrywanym pojemniku .Obłożyć liściem laurowym , zielem angielskim .Przykryć i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin .
Mięso wyjąć z marynaty, uformować do pieczenia ( jeśli trzeba obwiązać sznurkiem lub pospinać wykałaczkami )Na patelni rozgrzać smalec z łyżką oleju i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Namoczyć Garnek rzymski przez 15 minut .
Mięso ułożyć w Garnku, obsypać pokrojoną w talarki cebulą , dodać , namoczone w ½ szklanki wody grzyby wraz z woda z moczenia , marchew , marynatę od mięsa .Przykryć .Wstawić do zimnego piekarnika i ogrzewać aż temperatura dojdzie do 100 C .Podkręcić piekarnik na 180 C , a gdy już osiągnie tą temperaturę na 220 C . Piec 1,5 godziny od tego momentu .
Wyjąć mięso , usunąć wiązanie .Wyjąć grzyby, marchew . Grzyby pokroić w paseczki. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić 2 łyżeczkami mąki roztartej z łyżką oleju .Marchew z pieczenia podać razem z mięsem ( jest pyszna ) .

Oczywiście można piec tradycyjnie w brytfance podlewając w trakcie pieczenia wodą .Ja piekę w Garnku rzymskim bo go mam i jest mi tak wygodniej .

dodane na fotoforum:

zofiam

zofiam 2009-08-31

wspaniały przepis

pinecha

pinecha 2009-08-31

Super danie Buniu, tylko skąd ja teraz dzika wezmę ;-)

mcfeely

mcfeely 2009-08-31

o chorerka :D jakie pyszności :P ... fajniusiego popołudnia ;)

rusika

rusika 2009-08-31

Uwielbiampotrawy z dzika, pozdrawiam

stiopa

stiopa 2009-08-31

Dziczyzna bardzo dobra tylko aby była badana :) a nie taka prosto z lasu.
Danie na pewno przepyszne i jeszcze po lub w trakcie lampka czerwonego wytrawnego wina no i jesteśmy w niebie :)

reni50

reni50 2009-08-31

pieczeń z dzika? a skąd wziąć mięsko? u nas nie ma sklepu z dziczyzną...

justi909

justi909 2009-08-31

miłego dnia :-)

bunia

bunia 2009-08-31

Pinecha - nie marudź - sklep z dziczyzną się kłania podobno jest jakiś koło Wschodniego ( muszę spytać syna gdzie pasztet kupuje ) .A w Szczecinie tylko jeden jest i to w dodatku nie w mojej dzielnicy- cała wyprawa .W zasadzie miał być pasztet mieszany z dziczyzny, wieprzowiny i drobiu ( w tym celu tą dziczyznę kupiłam ) - ale nie będzie - sos tak pachniał ,ze po prostu mięsko zjemy na obiady dziś i jutro ( dziś z ziemniaczkami jutro z kaszą gryczaną ) .A pasztet będzie zaś potem .
stiopa - ze sklepu , ze sklepu - nie mam chodów u myśliwych ( niestety )
reni50- no to masz problem - ja wędruję na drugi koniec mista po dziczyznę , ale też nie jestem zadowolona bo nie ma koniny, królików , nutrii, zajęcy i tej całej reszty - tylko sarnina i dziczyzna - a zjadło by się coś innego.

emmi1

emmi1 2009-08-31

smacznego :)

jaworr

jaworr 2009-08-31

ja sobie wyobrażałam dziczyznę, tzn.mięsko bardziej ciemne......
pozdrawiam!

zabka7

zabka7 2009-08-31

aj aj aj co za pysznosci

bunia

bunia 2009-08-31

jaworr- bo jest ciemniejsze . Z tym ,że z dzika ma kolor pomiędzy karkówką a wołowiną , a sarnina jest ciemniejsza - zobacz tu
http://www.garnek.pl/bunia/4345816/sarnina-pieczona-z-marynaty


Prawdę mówiąc nie bardzo znam się na dziczyźnie - rzadko ją kupuję .To chyba też zależy od marynaty - sarninę marynowałam z dodatkiem czerwonego wina a to mięsko krótko i w zwykłej marynacie do mięs .

agas28

agas28 2009-08-31

napewno jest bardzo pyszne

kopytka

kopytka 2009-08-31

a tego dzika sama upolowałaś???
musi być pyszne...

yvonne7

yvonne7 2009-08-31

jeżeli chodzi o dzika - mógłby być nawet nie marynowany
to moje ulubione mięso :)

bunia

bunia 2009-08-31

kopytka- no pewnie że sama upolowałam ( hi hi ) . Najpierw pojechałam do lasu ( czyli na drugi koniec Szczecina ) , potem zaczaiłam się ( czyli weszłam do sklepu ) , potem nabiłam strzelbę ( czyli kazałam odważyć ) i pif-paf- ustrzeliłam ( czyli zapłaciłam . A na końcu tyumfalnie objuczona zwierzyną ( o wadze 1 kg ) wróciłam zmęczona do domu .

Yvonne7- wiesz - ,że sama dziś byłam zdziwiona . Zawsze byłam przekonana ,że dziczyzna jest smaczna tylko wtedy gdy jest porządnie zamarynowana ( najlepiej z dodatkiem wina ) - a wczoraj natarłam zwyczjnie jak wieprzowinę ,, na dziko " .Miałam upiec do pasztetu , a na obiad miało być co innego . Ale jak mi zapachniała to pasztet poszedł w odstawkę .Mięsko zjadłyśmy z sosikiem ( boski ) i jeszcze na jutro zostało .Ale co ważne - tak natarte miesko z dzika jest o wiele smaczniejsze .Dużo smaku dały tu grzyby .Już zawsze tak będe robić .

jaworr

jaworr 2009-08-31

Dziękuję za wytłumaczenie!
Chętnie bym się poczęstowała tą PYCHOTKĄ........

ania55

ania55 2009-08-31

miłego poniedziałkowego wieczorku:)smacznego zycze;;;;

b0zenka

b0zenka 2009-08-31

Wieczór jest już, noc sie przybliża,więc życze Ci przyjemnego wieczorku,spokojnej nocki.....

anna13

anna13 2009-08-31

dobrej nocki życzę:)))

ada40

ada40 2009-08-31

Dobranoc spokojnej nocki zycze..........

rudy13

rudy13 2009-09-01

garnka rzymskiego nie posiadam ,
ale do takiego posiłku chętnie zasiadam....
:)))

kopytka

kopytka 2009-09-01

Witaj..............przyjemnego wtorku życzę.....posyłam cieplusie pozdrowienia na cały
dzien:)))

jolanka

jolanka 2009-09-01

pysznie wygląda::))

ciocia2

ciocia2 2009-09-01

Witam )))))))))))))))) miłego wrześniowego dnia życze

asiaju

asiaju 2009-09-01

Bunia prawdziwe arcydzieło....gratuluję.

dodaj komentarz

kolejne >