Bardzo prosty sposób na rybkę .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 filety mintaja
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz cytrynowy
olej do smażenia ( ja użyłam ryżowy )
Filety mintaja posolić posypać pieprzem cytrynowym i zostawić na godzine w lodówce . Potem panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron na oleju .
Podałam z puree ziemniaczano-pietruszkowym , smażonymi pieczarkami, obłożonego plasterkami cytryny i masłem obtoczonym w pieprzu cytrynowym .
dodane na fotoforum:
mcfeely 2009-09-04
mmmrrr jestem głodna ;D ... pozdro^^
ginusia 2009-09-04
a gdzie rybka?:D
bunia 2009-09-04
lajona, ginusia- ,,...Podałam z puree ziemniaczano-pietruszkowym , smażonymi pieczarkami, obłożonego plasterkami cytryny i masłem obtoczonym w pieprzu cytrynowym ..." ( jak napisałam wyżej )- rybka jest pod plasterkami cytryny i masłem ( kawałki nie za duże ale nam takie wystarczą ) - filet panierowany ( w kawałkach ) raczej ryby nie przypomina ( hi hi ).
beata1 2009-09-04
Życzę weekendu słonecznego i nastroju radosnego,
oraz serdecznie pozdrawiam - Beata:):):)
graziac 2009-09-04
Też miałam dziś rybkę,ale tradycyjnie, z surówką z kiszonej kapusty,bo tak lubię najbardziej... Ale rybka w każdej wersji mile widziana. Spokojnej nocy,Buniu.
adigonz 2009-09-05
Witam Cie zycze milego Weekendu.
b0zenka 2009-09-05
Milutkiego dnia...słoneczka na tym pochmurnym niebie....dobrego humorku Ci życzę.
sense 2009-09-05
Przyznam, ze pierwszy raz słyszę o pieprzu cytrynowym. Być może wcześniej nie zwracałam uwagi. Czy można to jakoś zastąpić?, na przykład skropić tylko rybę sokiem z cytryny i dodać zwykły pieprz, hmm...biały?
bunia 2009-09-05
Sense - pieprz cytrynowy ostatnio jest juz normalnie dostępny w marketach ( przedtem też przywoziłam z Anglii ) . Można zastąpić skrapiając rybe sokiem z cytryny , posypując grubo mielonym kolorowym pieprzem i odrobina otartej skórki z cytryny ( ale odrobiną - bo jak za dużo to moze być gorzka ).
sense 2009-09-05
a czy to prawda, że im dłużej pozostawi się rybę (skrapiając wcześniej sokiem z cytryny) w lodówce, to ona jest bielsza?. Domyślam się, że krucha na pewno, ale boję się, że może być kwaśna.
Poszukam tego pieprzu. Dziękuję za rady.