Trochę improwizacji na temat polskiej wersji bretońskiej fasolki .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 spore ziemniaki
1 średnia marchewka
1 cebula
1 łyżka masła
10 dag cienko pokrojonej wędzonki ( typu wędzonka krotoszyńska )
10 dag cienko pokrojonego pieczonego mięsa
3 łyżki sosu od pieczonego mięsa
koncentratu pomidorowego
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
tymianek
majeranek
liść laurowy
ząbek czosnku
1 puszka drobnej fasolki w sosie własnym – 40 dag
2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić ( ziemniaki w kostkę , marchew w plasterki ) , zalać wodą , lekko osolić i ugotować do miękkości przy odkrytej pokrywce. Cebulkę drobno usiekać i zrumienić na maśle . Wędzonkę pokroić w paseczki i zarumienić na suchej patelni. Fasolkę odcedzić z zalewy.
Gdy marchewka i ziemniaki są już miękkie dołożyć do garnka w którym się gotują ( bez odlewania wody ) fasolę , wędzonkę , mięso, sos od mięsa , cebulę , liść laurowy , ząbek czosnku .Gotować 15 minut na małym gazie . Włożyć przecier pomidorowy .Doprawić tymiankiem, pieprzem , majerankiem .Zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) i zagęścić sos . Zagotować .
Podawać jako danie jednogarnkowe .
dodane na fotoforum:
emmi1 2009-09-05
szkoda, że nie trafiłam na garnek jak jeszcze w mieście mieszkałam i wyskoczenie po potrzebne produkty było kwestią 5-7 minut... a tutaj nie ma szans... :I
zofiam 2009-09-05
super to danie z garnka
rudy13 2009-09-05
ten sposób na fasolkę przypadł mi do gustu, lubie takie różne innowacje i modyfikacje... :)))
reni50 2009-09-05
pożywne danie...
martynw 2009-09-05
zawsze wiesz kiedy jestem głodna i wtedy serwujesz to co lubię... dziękuję:):) miłego wieczoru:):)
zabka7 2009-09-05
super danie
beata71 2009-09-06
pychotka........miłej i pogodnej niedzieli;D
mcfeely 2009-09-06
mniam mniam ...uwielbiam fasolkę po bretońsku :O) miłego dzioneczka ;)