Nie przepadam za krupnikami a już szczególnie na wieprzowinie – ale rodzina lubi więc gotuję .
Czas : 45 minut – 1 godziny
Składniki :30 dag żeberek lub innego mięsa wieprzowego
10 dag kaszy ( 1 woreczek )
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
3 ziemniaki
1-2 łyżeczki maggi w płynie
1 ½ litra wody
2 łyżki usiekanej natki pietruszki lub koperku
Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). Mięso , warzywa , kaszę , ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki zalać wodą i gotować ,aż mięso będzie miękkie , a kasza się ,, rozklei „. Doprawić maggi .Wyjąć mięso , obrać od kości , usunąć chrząstki – rozdrobnić i włożyć do zupy . Podawać posypany natką pietruszki
dodane na fotoforum:
yvonne7 2009-09-08
proponuję wymianę - u mnie krupniku nie lubi moja druga połowa, a samej dla siebie gotować mi się nie chce :(
aniakar 2009-09-08
Wczoraj miałam krupnik ....też gotuję na żeberkach.....nie przepadam za tą zupą więc gotuję ją rzadko.....
pozdrawiam i życzę miłego popołudnia i wieczoru:))
rudy13 2009-09-08
a ja tam lubię od czasu do czasu krupniczek, taki właśnie z ziemniaczkami... :)))
pozdróweczka... :)))
dorkaw 2009-09-09
ooo mniam, ale zupka superek, ja lubię krupnik taki na skrzydełkach drobiowych i koniecznie właśnie z ziemniaczkami.
annsly 2009-09-13
Do tej pory nie lubiałam krupniku ale wydaje mi się, że ten by mi posmakował. Mam głupie pytanie: jaka kasze się daje do krupniku:(
bunia 2009-09-13
annsly- w zasadzie z każdej kaszy można robić krupnik . Tej jest z drobnej jęczmiennej , może być w sprzedaży jako ,, wiejska " ( znam nawet krupnik z kaszy gryczanej ) .Mnie najbardziej smakuje krupnik z pęczaku .Jeżeli nie lubiłaś krupniku to polecała bym na pierwsza próbę właśnie taki .Tu jest link do przepisu .
http://www.garnek.pl/bunia/5689983/krupnik-wiosenny
A tu znajdziesz moje inne przepisy na krupnik ( łatwiej szukać niż na Garnku ) .
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=151