Wbrew oporom niektórych co do płucek farsze do pierogów czy krokietów a i pasztecików są bardzo smaczne ( i tanie ) . Moim zdaniem jest to doskonałe danie .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
Ciasto na pierogi :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
szczypta kurkumy
Farsz :
25 dag płucek wieprzowych
25 dag serduszek drobiowych
2 duże cebule
3 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz mielony
majeranek
1 łyżka masła
okrasa ( podsmażona na złoto na oleju cebulka , skwarki z boczku , słoniny lub wędzonki , zarumieniona na maśle bułka tarta – co kto woli )
Wypłukać dobrze w zimnej wodzie płucka ( zmieniając wodę kilka razy ) .Włożyć do garnka, dodać drobiowe serduszka ) .Zalać zimną wodą i osolić ½ łyżeczki soli .Gotować 45 minut .Odcedzić ( wywar można zachować i ugotować na nim barszcz ukraiński lub krupnik – moim zdaniem te dwie zupy najbardziej pasują do smaku tego wywaru ). Płucka po ostudzeniu oczyścić z ,, rur czyli tchawicy „ i chrząstek tak by została tylko masa mięsna .
Zmielić płucka i serduszka . Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na maśle . Dodać do farszu. Dosypać natkę pietruszki – 3 łyżki . Doprawić farsz solą , pieprzem i majerankiem .
Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała ( na gotowanie pierogów ) .
Przygotować okrasę .
Wsypać mąkę i kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Posypać blat mąką i rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Z tej porcji wychodzi ok.24 sztuk pierożków .
Podawać okraszone .
Tym razem zrobiłam pierogi wykrawając je wg pomysłu ze strony
https://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_artykul,10013538.html
Wałkowałam ciasto j/w , wykrawałam krążki od spodeczka pod filiżankę , dawałam łyżkę farszu .Ciasto zlepiałam tak by powstał 2 cm brzeg z którego następnie wycinałam nożyczkami ząbki. Gotowałam po 4 sztuki przez 3 minuty od wypłynięcia . Potem posypałam te ząbki mieloną papryką .Wyszło 12 pierogów .
Wiele osób ma negatywne nastawienie do płucek ze względu na ich wygląd .A może kiedyś jedli źle zrobione pierogi z takim farszem ( po prostu nie smaczne ) . Moim zdaniem cały problem polega na dokładnym oczyszczeniu płucek z wszelkich chrząstek , bo jeśli się tego nie zrobi to farsz z tymi zmielonymi ,, rurami „ i chrząstkami „ przez większość jest nie lubiany .Kiedyś kiedy dzieci były małe robiłam farsz z płucek tak by tego nie widziały .Na pytanie z czym są pierożki odpowiadałam ,że z mięskiem i wszystko było ok. Teraz już nie muszę tego kamuflować – jedzą bo im smakują .Ale na wszelki wypadek wnukom surowych płucek nie pokazuję – po co mają się zrazić – jedzą , smakuje , a to najważniejsze . Tak to już jest ,że niektóre potrawy w trakcie robienia nie wyglądają zachęcająco – ale za to rezultat jest fantastyczny .
Można robić pierogi z samych płucek .Wtedy trzeba po prostu dodać więcej podsmażonej cebulki ( lub np. obgotowanej kapusty kiszonej ) .
dodane na fotoforum:
lajona 2009-09-25
Właśnie się zastanawiała, dlaczego pierogi takie zółte... Zawsze dodajesz kurkumy?
bunia 2009-09-25
lajona - nie , jak zagniatam ciasto z jajkiem to czasem żółtko jest na tyle intensywnie żółte ,że daje kolor. Czasem barwię ciasto szpinakiem lub sokiem z buraków - lub wcale . To zależy .Dzisiaj chciałam mieć żółte ciasto żeby nładnie kontrastoało z czerwienią papryki. Smaku to nie zmienia bo ta szczypta kurkumy żadnych walorów smakowych nie ma .
cywil2- czemu feee - czyżbyś nie jadł nigdy płucek ?
mcfeely 2009-09-25
ale swietnie wyglądają ;D jak smakują jeszcze nie wiem , ale się dowiem :O))))
rencia 2009-09-25
Słoneczkowe pierożki ;) Wyglądają tak apetycznie że zjadłabym pomimo tego co jest w środku ;))
rencia4 2009-09-25
*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*) DZIEŃ DOBRY (*)
(¸.•*(¸W PIĄTEK.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•
jadpaw5 2009-09-25
Myślę, że zrobię takie pierożki z rożkami, ale z samymi serduszkami.Dzięki za podpowiedź.
karo66 2009-09-25
A ja zapytuję gdzie ty jeszcze dostajesz płucka, bo u nas już od lat tego w sklepach nie widzialam.
bunia 2009-09-25
karo66- ku mojemu zdziwieniu ostawnio w moim mięsnym takie rzeczy bywają ( pewnie kryzys spowodował ,ze ludzie pytają o podroby to sprowadzają ) .Przedtem takie rarytasy jak móżdzek , płucka , nerki to tylko w markecie mogłam dostać i to nie zawsze .
mitkoala 2009-09-25
piękne te pierożki,ale jakbym miała w ten sposób zrobić 60-70 pierogów[bo tyle przeważnie robię],to nie wiem ile czasu musiałabym przy nich siedzieć
bunia 2009-09-25
mitkoala- one sa większe niż normalne pierogi .Z tej porcji ciasta wychodzi 12 sztuk takich pierogów albo 24 sztuki normalnych . Ja zrobiłam po 4 na porcję i ledwo żeśmy zjadły ( jak na nas to po 3 zupełnie wystarczy ) - a robi się je błyskawicznie .Dziś troche więcej czasu i to zajęło bo robiłam farsz .Normalnie farsz mam gotowy ( dosmazam tylko cebulkę i doprawiam do smaku ) .A lepienie pierogów z ciasta parzonego to myk-myk .Jak normalnie robisz 60 sztuk to tych spokojnie 30 starczy .Jak raz spróbujesz to sama byś zobaczył ,że to nie jest wcale takie pracochłonne .
starsza 2009-09-25
Teraz jak ja chce zrobić pierogi z płucek - a robie je rzadko - to najpioer musze je w sklepie zamówić.......takie to teraz czasy nastały.
reni50 2009-09-25
ale wspaniale wyglądają a je się oczami...
martage 2009-09-25
Jestem Twoją fanką ,wszystko wygląda prześlicznie i pewnie jest bardzo smaczne ale niestety zgodzę się z cywilem2 i też powiem feeeee.
umila 2009-09-25
gdy byłam dzieckiem to jadłam pierożki z płuckami i barszczyk :)
są pyszne....pojadła bym teraz,pychota :)
eriska5 2009-09-25
B,lubietakie pierożki,a do barwienia ciasta dodaję szczyptę curry,pozdrawiam cieplutko.
iwcia1 2009-09-25
.......... ×`•.¸.•´×*´¨)
ღ(¯`•.¸ღ♥ღ¸.DOBREJ
☆•*'¯*•.☆
...*•-•*☆ SPOKOJNEJ
……. .•*☆*..* ☆
…. .•*☆.•***•.☆ ☆ NOCKI:)
MIŁEGO WEEKENDU ŻYCZĘ
malybok 2009-09-25
oczarowały mnie te ząbki czerwone, a pierogi z płucek robię często ,bo lubimy barszcz dudkowy
rudy13 2009-09-25
z takim farszem nigdy nie próbowałam... podroby i owszem lubię... może więc pora spróbować ..
pozdrówka serdeczne... :))))
anettah 2009-09-25
Ja bardzo lubię pierogi z płuckami i z kapustą kiszoną,są pyszne!!
intma43 2009-09-25
Buniu, jak dobrze, że już wróciłaś z tych badań, bo mimo woli gdzieś tam o Tobie myślałam :) A pierogi I klasa!
barossa 2009-09-26
bardzo lubię,ale tylko popatrzę ,bo teraz nie mam czasu robić takie pyszności:))pozdrawiam
augusti 2009-09-26
BUNIU W 100% POPIERAM ...uWIELBJAM PLUCKA...Pozdrawiem:))
grazkab 2009-09-27
Pasznie to wyglada , ja nie mam cierpliwosci do robienia pierogow .
Pozdrawiam i zycze milego wieczoru
tekla 2009-10-04
oczywiscie ze płucka sa pysze w pierożkach a i gulasz także,jak piszesz gdy sa dobrze zrobione
gabi99 2009-10-08
Eleganciki
bunia 2010-01-28
nisia1- po ugotowaniu posmarowałam ,, rogi" pierogów roztopionym masłem i posypałam mielona papryką .Można tak samo zrobić zielone ,, rożki " sypiąc pokrojony koperek . Trochę z tym roboty jest ale warto - zwykłe pierogi nabierają klasy.