Moje starsze wnuki rozpoczynają powoli samodzielną przygodę kulinarną . Dostałam bojowe zadanie – mam przygotować przepisy na proste, tanie, szybkie i syte dania które będą w stanie sami ugotować .
Czas : 40 minut
Składniki : 1 torebka Zupy fasolowej Knorra
1 cebula
4 ziemniaki ( tak objętościowo 2 szklanki pokrojonych w kostkę )
1 marchewka ( objętość 1 szklanki pokrojonej w plasterki )
1 łyżka oliwy ( smalcu, masła )
4 parówki ( lub inne kiełbaski )
1 puszka fasolki w sosie własnym
Przecier pomidorowy do smaku ( tak ok. 1 -2 łyżeczki )
1 łyżka majeranku
Pieprz mielony
2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
3,5 szklanki wody
W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę . gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w plasterki parówki ( obrane z osłonek jeśli były sztuczne , lub kiełbasę ), chwilę smażyć , tak by parówki lekko się zarumieniły. Wlać wodę ( 3 szklanki ). Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ( lub słupki ) ziemniaki i marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Gotować 25 minut. Dodać fasolkę ( odsączoną ), majeranek. Zagotować . Zupę z torebki rozrobić w ½ szklanki zimnej wody i wlać do garnka. Gotować mieszając przez 10 minut. Doprawić jeśli potrzeba pieprzem , majerankiem , przecierem pomidorowym .Dobrze jest posypać usiekaną zieloną pietruszką . Ale nie będę się przy tym upierać . ( młodzież ma na zieleninę swoje zdanie ).
Z tej porcji wychodzi 2-3 porcje zależy od apetytu . Raczej 2 jeśli ma to być jednodaniowy posiłek . ( do tego pajda chleba ).
Zapomniałam - można dodać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki .
dodane na fotoforum:
yvonne7 2009-10-14
...a ja chętnie z takich przepisów skorzystam :)
Podziękuj w moim imieniu Wnukom :)
serce07 2009-10-14
ale ona ma sliczny kolorek a nie mowie o smaku
bunia 2009-10-14
hi hi - dziękuję w ich imieniu. Od czegoś muszą zacząć . Dziś wnuczka wpadła na chwilę ( miała okienko w szkole ) i doszkalała się w smazeniu sznycli . Odkryła ku swojemu ździwieniu ,że mięso przed panierowaniem wypadało by osuszyć .Nie miałam pojecia ,że takich rzeczy nie zauważyli .Nauczka - trzeba w przepisach dla nich pisać od A-Z .
intma43 2009-10-14
Hm, nigdy nie jadłam fasolówki z przecierem pomidorowym, chyba muszę wypróbować :)
beata1 2009-10-14
♥(((¯`•WITAM•´¯)))♥
**((¸.·`**♥``·.¸))**
Miłego popołudnia.
…,•’``’•,•’``’•,
…’•,`’•,*,•’`,•’
…....`’•,,•’
pozdrawiam i buziaczki
zostawiam***)
anula85 2009-10-14
♥:)♥:)♥:)♥ ........ ))
....... ((
..... /''''''''''.././ .... (
.... /.........V../ ...... )
. C(............./ ...... (
.... ........../ ....c(''''''""''')
..... _____/ ...... ___/
"""""'''''''''''''''"""""''''''''''''''''"""""
ಌஐಌ*ಌஐಌ*ಌஐಌ**ಌஐಌ*ಌஐಌ
_-:¦:-___________◊___________-:¦:-_
◊ ◊ *◊ PIĘKNEGO«♥»«♥» DNIA *◊ ◊ ◊
¯-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯◊¯¯¯¯¯¯¯¯¯-:¦:-¯
*◊ POZDRAWIAM«♥»« **◊
¯-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯◊¯¯¯¯¯¯¯¯¯-:¦:-¯
ಌஐಌ*ಌஐಌ*ಌஐಌ**U MNIE PADA I ZIMNO<><><
kocurq 2009-10-14
No taka zypke pewnie dadza rade zrobic,a pyszna i sycaca tez jest.....
Milego popoludnia Grazynko;)))
mcfeely 2009-10-14
mniam :)
kopytka 2009-10-14
witam cieplutko...
teraz nie mam zbytnio czasu - ale obiecuję że nadrobię za kilka dni..
rencia4 2009-10-14
Niech Wamsię śnią anioły w magicznym niebie Niech zaśpiewają właśnie dla ciebie A ja tylko skromnie szepnę do uszka Kolorowych snów
majola 2009-10-15
Zupka wyszła wyśmienita....Bardzo chętnie korzystam z Twoich przepisów,i nie ukrywam,że też wolałabym pisane od A do Z(jak to ujęłaś).Pozdrawiam serdecznie Buniu Droga.
omerta 2009-10-18
fasolowa...uwielbiam sam wywar...fasolki niestety nie...zresztą ja jestem jedną z tych którą wyrzuciłabyś z kuchni...tu podłubie tam pogrzebie...i talerz zawsze w okół naładowany "odrzutkami"....))))
Pozdrowionka Buniu...zaglądam tu często po nowe przepisy...tak po cichutku je sobie wykradam...)))) a na Święta zamówie wędlinki (link oczywiście z Twojej stronki)