Fascynuje mnie fascynacja Pyzy( znajomej ze strony kulinarnej ) grzybami , a już szczególnie podoba mi się słowo ,, grzybnięta ‘
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
80 dag łopatki ( do 1 kg ) bez kości – raczej chudej
5 średniej wielkości pieczarek
kilka kapeluszy suszonych grzybów – 4-5 szt ( lub krajanki suszu grzybowego )
2 cebule średniej wielkości
sól
pieprz mielony
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
Mięso oczyścić z błon , tłuszczy .Nacinając uformować prostokąt ( tak na grubość ok. 3 cm ) .Zrobić pastę do nacierania mięsa z 2 łyżek oleju, miodu, sosu sojowego , curry, majeranku, szczypty pieprzu i natrzeć nią dokładnie mięso z obu stron .
Pieczarki bardzo drobno pokroić i zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju. Do pieczarek dodać natkę pietruszki, bułkę tartą , szczyptę soli i pieprzu.
Masę pieczarkową rozłożyć na mięsie .Zwinąć jak roladę .Dobrze spiąć wykałaczkami tak by farsz nie wypadł , a mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia ( można obwiązać nićmi do mięsa ) .
Na patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Przełożyć mięso do garnka ( szerokości takiej by mięso swobodnie się w nim mieściło , a po bokach nie było za dużo luzu – nad mięsem musi być luźna przestrzeń tak mniej więcej wysokości 10 cm ) .
Na patelnię po smażeniu mięsa wlać szklankę wody i zagotować .Przelać na mięso . Dolać jeszcze 4 szklanki wody . Dodać pokrojone drobno cebule, liście laurowe, ziele angielskie , grzyby .
Dusić na średnim gazie ok. 1,5 godzin tak by mięso było miękkie a sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki.
Wyciągnąć mięso na deskę .
Wyłowić grzyby z sosu . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito.
W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać na nie mąkę i wymieszać. Wlać po woli śmietankę a potem sos cały czas mieszając .Doprawić do smaku.
Z mięsa usunąć wykałaczki . Pokroić w plastry .
Podawać obłożone grzybami z sosem i kaszą , kluchami, kopytkami lub ziemniakami jak kto lubi .
dodane na fotoforum:
serce07 2009-10-17
extra :PPP
intma43 2009-10-17
wow, myślałam, że to karkówka....a tu w przepisie odchudzona łopatka :) świetne połączenie z grzybniętami ;)))
yvonne7 2009-10-17
No Kochana! Tak szczegółowego opisu nie znajdę chyba nigdzie :) Jestem pełna podziwu :)
P.S. To "grzybnięta" kojarzy mi się z takim brzydkim słowem na "P" - nie wiem, czemu?
bunia 2009-10-17
yvonne7- a bo mnie się dzieciaki czepiają ,żeby opisywać ,,łopatologicznie " - to niech im bedzie .
Pyza ma w opisie ,, grzybnięta " ( wiesz o tym ) .sama przyznaje ,że ma hopla z przerzutką na temat grzybów .Nawet społecznie się udziela w rejestrowaniu ,, zagrzybienia " Parków Narodowych , a i na stronie dla mykologów prężnie działa .imponuje mi tym swoim zainteresowaniem .A jak Jej ,, grzybnięta " nie przeszkadza - to niech tak będzie - fajne słówko.
yvonne7 2009-10-17
Dziękuję za życzenia :)
Co do opisywania - Twoje Wnuki mają u mnie kolejnego wieeeeeeelkiego plusa :)))
gooja 2009-10-17
A karkówkę też tak mozna?????????
Pozdrawiam
reni50 2009-10-17
pyszności...
kopytka 2009-10-17
fajne to grzybnięte jedzonko...
witam wieczorkiem...złapałam wirusa - idę z nim zaraz do wyrka...
martynw 2009-10-17
wygląda apetycznie... pokuszę się o zrobienie... Pozdrawiam:):)
aniakar 2009-10-17
To coś dla mnie.....bardzo lubię grzybnięte jedzenie.....pozdrawiam...dobranoc....
mcfeely 2009-10-17
lubie takie smaki :O) serdeczne pozdrowionka :)
offellia 2009-10-19
Zrobiłam sobie dzisiaj taki obiadek, tylko mniejsze zraziki mi wyszły bo moje mięsko było krótkie a grube. Pychota dziękuję za super przepis :)