Lubię pieczone skrzydełka – nie lubię gotowanych .Ale co zrobić jak mam skrzydełka z wywaru ?
Czas : 45 minut
Składniki :
skrzydełka z kurczaka
sól
pieprz mielony
papryka mielona
po ½ łyżeczki majonezu na każde skrzydełko
po ½ łyżeczki pikantnego ketchupu na każde skrzydełko
olej do głębokiego smażenia
Ze skrzydełek odciąć krótkie części ( końcówki ) .Obgotować na pół miękko ( ok. 20 minut ) .Wyjąć z wywaru .Ostudzić .Delikatnie wyluzować kości i chrząstki ( nie szkodzi ,że będą lekko przecięte byle nie rozpadały się na małe kawałki .
Zrobić pastę do nacierania z majonezu , ketchupu , i przypraw .Natrzeć skrzydełka .Na patelni rozgrzać olej . Smażyć skrzydełka na dużym gazie na rumiano często je przewracając . Mają być rumiane i chrupiące .
Ja robię je z zapasów – tzn jak gotuję zupę to skrzydełka wyjmuję po 20 minutach , luzuję kości , studzę i zamrażam .Jak już mam odpowiednią ilość skrzydełek – wyciągam je , szykuję pastę i smażę . W ten sposób nam obiad ( prawie za darmo ) i nie zmuszam nikogo do zjadania gotowanych skrzydełek ( mnie nie odpowiada ta gotowana skóra ) .
dodane na fotoforum:
reni50 2009-11-02
chętnie bym się poczęstowała...
adamowa 2009-11-02
Witam serdecznie :) Ze ja tez wczesniej nie mialam okazji trafic do Twojej galerii ... ten pomysl ze skrzydelkami jest boski :) tez nie lubie gotowanych a ta skorka brrr - radosc do dzis miala moja sunia :) Chetnie skorzystam z Twojego przepisu bo one wygladaja tak apetycznie :) Pozdrawiam i jesli pozwolisz bede tu czesciej zagladala podpatrzec i podziwiac Twoje wspaniale umiejetnosci kucharskie !
hope34 2009-11-02
przysmak mojego męża!!!! spróbuję tym sposobem je przyżądzić...na pewno smaczne:)
lageria 2009-11-02
Mniam :-)
piorum 2009-11-02
Pysznoty idealne na fotoforum kuchniapolska ... elba50 cię zaprasza ... z pysznościami ... pozdrowionka dla ciebie.
milcia2 2009-11-02
Generalnie bardzo oszcządny obiadek i napewno bardzo pyszny , ja też nie prepadam za gotowaną skórką. Pozdrawiam
tekla 2009-11-02
Super!lubie podpatrzec u Ciebie jak przygotowujesz smakołyki....
bunia 2009-11-02
bombel5- hi hi - przydało by się trochę tej samotności .Jak 4 dorosłych dzieci z ,,połówkami " , 9 wnuków , Mamę i jeszcze parę innych osób przewijających się przez moją kuchnie można uznać za samotność to tak.
rudy13 2009-11-02
takie skrzydełka biorę, ja też nie jestem zwolenniczką gotowanych... wreszcie będzie z nich pyszny pożytek....
pozdrawiam cieplutko... :)))
brodas 2009-11-03
Takie chrupki to
pewnie rozkosz dla podniebienia ...
Muszę spróbować.
Miłego popołudnia ...
malybok 2009-11-04
a ja jeszcze o tym daniu, w żaden sposób nie chciało się oddzielić mięsko od kostek więc zrobiłam skrzydełka bez obierania i były smakowite. Dobrej nocki:)
bunia 2009-11-05
malybok - ja luzowałam tak jak normalnie - lekko naciąć z jednej i drugiej strony - potem palcem podważyłam skórę i małym nożykiem przy samej kości nacinałam mięso .Ale jak mówisz ,że kostki nie przeszkadzały to może tak następny raz zrobię - zawsze mniej roboty .