,,Chrupki ,, ze skrzydełek kurczaka :

,,Chrupki ,, ze skrzydełek kurczaka :

Lubię pieczone skrzydełka – nie lubię gotowanych .Ale co zrobić jak mam skrzydełka z wywaru ?

Czas : 45 minut

Składniki :

skrzydełka z kurczaka
sól
pieprz mielony
papryka mielona
po ½ łyżeczki majonezu na każde skrzydełko
po ½ łyżeczki pikantnego ketchupu na każde skrzydełko
olej do głębokiego smażenia

Ze skrzydełek odciąć krótkie części ( końcówki ) .Obgotować na pół miękko ( ok. 20 minut ) .Wyjąć z wywaru .Ostudzić .Delikatnie wyluzować kości i chrząstki ( nie szkodzi ,że będą lekko przecięte byle nie rozpadały się na małe kawałki .
Zrobić pastę do nacierania z majonezu , ketchupu , i przypraw .Natrzeć skrzydełka .Na patelni rozgrzać olej . Smażyć skrzydełka na dużym gazie na rumiano często je przewracając . Mają być rumiane i chrupiące .

Ja robię je z zapasów – tzn jak gotuję zupę to skrzydełka wyjmuję po 20 minutach , luzuję kości , studzę i zamrażam .Jak już mam odpowiednią ilość skrzydełek – wyciągam je , szykuję pastę i smażę . W ten sposób nam obiad ( prawie za darmo ) i nie zmuszam nikogo do zjadania gotowanych skrzydełek ( mnie nie odpowiada ta gotowana skóra ) .

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2009-11-02

pyszności pozdrawiam

renatal

renatal 2009-11-02

wygląda super pewno i tak smakuje!

reni50

reni50 2009-11-02

chętnie bym się poczęstowała...

wiolusk

wiolusk 2009-11-02

Dobry pomysla na obiadek

adamowa

adamowa 2009-11-02

Witam serdecznie :) Ze ja tez wczesniej nie mialam okazji trafic do Twojej galerii ... ten pomysl ze skrzydelkami jest boski :) tez nie lubie gotowanych a ta skorka brrr - radosc do dzis miala moja sunia :) Chetnie skorzystam z Twojego przepisu bo one wygladaja tak apetycznie :) Pozdrawiam i jesli pozwolisz bede tu czesciej zagladala podpatrzec i podziwiac Twoje wspaniale umiejetnosci kucharskie !

hope34

hope34 2009-11-02

przysmak mojego męża!!!! spróbuję tym sposobem je przyżądzić...na pewno smaczne:)

emmi1

emmi1 2009-11-02

ciekawy pomysł ;)

lageria

lageria 2009-11-02

Mniam :-)

piorum

piorum 2009-11-02

Pysznoty idealne na fotoforum kuchniapolska ... elba50 cię zaprasza ... z pysznościami ... pozdrowionka dla ciebie.

milcia2

milcia2 2009-11-02

Generalnie bardzo oszcządny obiadek i napewno bardzo pyszny , ja też nie prepadam za gotowaną skórką. Pozdrawiam

jadpaw5

jadpaw5 2009-11-02

Też akceptuję pomysł.

bombel5

bombel5 2009-11-02

Buniu - pewnie jesteś samotna bo przy Tobie każdy by umarł z przejedzenia :)

goll85

goll85 2009-11-02

Milego poniedzialku zycze :)
ps: fajne i smaczne:)

ada40

ada40 2009-11-02

Pozdrawiam milego wieczorku zycze i spokojnej nocki.

tekla

tekla 2009-11-02

Super!lubie podpatrzec u Ciebie jak przygotowujesz smakołyki....

bunia

bunia 2009-11-02

bombel5- hi hi - przydało by się trochę tej samotności .Jak 4 dorosłych dzieci z ,,połówkami " , 9 wnuków , Mamę i jeszcze parę innych osób przewijających się przez moją kuchnie można uznać za samotność to tak.

misiaka

misiaka 2009-11-02

Miłego wieczorka...spokojnej nocy:)
pozdrawiam:)

rudy13

rudy13 2009-11-02

takie skrzydełka biorę, ja też nie jestem zwolenniczką gotowanych... wreszcie będzie z nich pyszny pożytek....
pozdrawiam cieplutko... :)))

malybok

malybok 2009-11-02

to ja jutro lecą po skrzydełka do sklepu,podoba mi się ten przepis:)

brodas

brodas 2009-11-03

Takie chrupki to
pewnie rozkosz dla podniebienia ...
Muszę spróbować.
Miłego popołudnia ...

malybok

malybok 2009-11-04

a ja jeszcze o tym daniu, w żaden sposób nie chciało się oddzielić mięsko od kostek więc zrobiłam skrzydełka bez obierania i były smakowite. Dobrej nocki:)

bunia

bunia 2009-11-05

malybok - ja luzowałam tak jak normalnie - lekko naciąć z jednej i drugiej strony - potem palcem podważyłam skórę i małym nożykiem przy samej kości nacinałam mięso .Ale jak mówisz ,że kostki nie przeszkadzały to może tak następny raz zrobię - zawsze mniej roboty .

dodaj komentarz

kolejne >