Taka trochę namiastka faszerowanego szczupaka .Robię gdy potrzebne są 2 porcje .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 środkowe dzwonka ze szczupaka
2 jajka
2 łyżki pokrojonego koperku
6 płaskich łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
sól
pieprz mielony
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
Ze środkowych dzwonek szczupaka usunąć mięso , kręgosłup i ości od skóry tak by jej nie uszkodzić .Ugotować na twardo 1 jajko , obrać i przekroić na pół na szerokość .
Mięso oczyścić ze wszystkich ości . Zmielić lub drobno pokroić . Dodać koperek , jajko szczyptę soli , mielonego pieprzu , sok z cytryny, skórkę z cytryny . Wyrobić masę . Podzielić na pół .Na rozłożoną skórę z dzwonek nałożyć masę mięsną .W każda wcisnąć ½ jajka , zawinąć skórę wokół masy tak by środek stanowiło ,, oczko „ z jajka , wokół masa mięsna i skóra .
Ułożyć na liściach kapusty lub pora na środkowej kondygnacji parowaru i gotować 30 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Podawać polane roztopionym masłem z ziemniakami i mizerią .
A tu można zobaczyć jak robi się to w kolejności .
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec80c60a83efefb6.html
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a7d47719171b018.html
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/142a2a417e942d9e.html
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17986ad453767952.html
dodane na fotoforum:
serce07 2009-11-06
pycha
gooja 2009-11-06
Ryyyyyyyybka o tak...;-)
Pod każdą postacią....;-)
reni50 2009-11-06
jakie to wszystko apetyczne i smaczniutkie...
bunia 2009-11-06
yvonne7- ,, ..nie rycz mała , nie rycz ..." hi hi - nie przejmuj się - to nie jest tak ,ze ja sobie tego szczupaka mogę zaplanować . Jak zajdę do takiego rybnego gdzie są ryby słodkowodnie to raz na jakiś czas czasem trafię dzwonka ze szczupaka lub miętusa .Aż tak dobrze żeby był stale w sprzedaży to nie ma .A najlepiej to mieć kogoś kto wędkuje .Szkoda ze ryby słodkowodne są u nas tak mało dostępne - są zdecydowanie smaczniejsze niż morskie .Jeszcze najczęściej bywają pstrągi - ale akurat pstrągów nie lubię ( te co są w sprzedaży to takie wychudzone mikrusy - a najlepsze są te trochę ,, wypasione ")
yvonne7 2009-11-06
Pstrągi ze sklepu to katastrofa - to fakt. Takie świeżo złowione - to są pstrągi. Co do sklepów rybnych - w Rabce jest jeden (stricte rybny) o powierzchni 5 m2 (albo i mniejszej). Większość ryb to mrożone filety, lub kostki. Czasami trafi się dorsz w całości lub dzwonka łososia. O szczupaku można pomarzyć. W poniedziałek jadę do Nowego Targu - może tam...?
Co do wędkowania: mój teść "wędkuje". Jedzie na ryby z kolegami i wraca w stanie wskazującym, a ryby jak pływały tak pływają do dziś. Chyba zacznę wyjadać te z akwarium :)))
bunia 2009-11-06
intyma43- musiała byś zobaczyć faszerowanego w całości - takiego metrowego .O rany czy ja jeszcze raz zrobię takiego ? Zdjęć z takiego skórę to dopiero była zabawa .
yvonne7-a widzisz - a ja bym takiego pstrąga tęczowego z potoku zjadła ( takiego grubaska ) , ale wiesz co najbardziej lubię okonie ( tzw ,, garbuski " ) - tylko nie znoszę ich skrobać .
I zupę rybna bym zjadła - taka ,, z jeziora " z minimum 7 gatunków ryb ( w tym obowiązkowo szczupak i węgorz ) - e... to chyba wspomnienia z ubiegłego wieku kiedy w domu byli wędkarze a w jeziorach ryby .
misiaka 2009-11-06
mmm pycha, ale juz jestem głodna.
Miłego wieczoru - zostawiam buziaki na dobranoc.
lageria 2009-11-06
Buniu - jak zwykle - Twoja strona napawa mnie natychmiastowym głodem ;-)
rudy13 2009-11-06
oj... na takiego szczupaczka to bym chętnie wpadła...
pozdrówka....i miłego weekndziku :)))))
pieknee 2009-11-07
ale trafiłam !!! super i od razu dodam sobie do ulubionych - jeśli można ?
PYSZNA GALERIA !!!
WIELE SIĘ TU NAUCZĘ - BARDZO SIĘ CIESZĘ !!!
Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia wkrótce - będę zaglądać tu codziennie !!!
dobrej nocy - i pięknych senków
jankewa 2009-11-07
Miłej i udanej soboty życzę :-))
Dużo słoneczka i radości :-))
Pozdrawiam serdecznie :-)