Tak jak i inne potrawy ta i barszcz wigilijny ma wiele odmian .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 buraczki
½ pietruszki
1/8 selera
2 marchewki
Sól
6-8 grzybów suszonych ( zależy od wielkości )
2 szklanki wody
1-2 szklanki kwasu z kiszonych buraków ( zależy jak jest intensywny )
½ łyżeczki miodu
Szczypta mielonego pieprzu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
Obrane warzywa i buraki zalać wodą , dodać liść laurowy , ziele angielskie , ząbek czosnku, miód , szczyptę soli i gotować ok. 40 minut .Przecedzić .Do wywaru dolać kwasu buraczanego do smaku . Podgrzać – nie gotować .Doprawić do smaku solą , pieprzem i w miarę potrzeby miodem .
Podawać z uszkami z farszem grzybowym , farszem z kapusty z grzybami , pasztecikami postnymi itp.
dodane na fotoforum: