Od chwili kiedy kupiłam Garnek Rzymski eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami kiedy właśnie w glinianych naczyniach pieczono i gotowano .
Czas : 2,5 godziny + 48 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
1.5 kg chudej wieprzowiny od szynki
2 łyżki oleju
1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy )
1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka powidełek z głogu ( lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )
4 wędzone śliwki
3 ząbki czosnku
4 suszone kapelusze grzybów
½ marchewki
4 cebule
1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )
½ łyżeczki soli
2 łyżki utartego piernika
Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .
Tym którzy pytają o Garnek Rzymski przedstawiam :
https://www.fmix.pl/zdjecie/1405960/garnek-rzymski
dodane na fotoforum:
klaudyn 2009-12-27
Mówi się, że potrzeba tylko jednej minuty, żeby kogoś zauważyć, jednej godziny, żeby go ocenić i jednego dnia, żeby polubić, ale całego życia, by go później zapomnieć
____________(—`v´—)
___________(—`(?)´—)
_____ (—`v´—)_ (_.^._) (—`v´—)
____ (—`(?)´—) _____(—`(?)´—)
___¶¶ (_.^._)¶¶__¶_¶¶(_.^._)¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶(K`v´—)¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(—`(?)´—)¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(_.^._)¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(P`v´—)¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(—`(?)´—)¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(K.^._)¶¶
______¶¶¶¶¶¶(C`v´—)¶¶¶¶¶
________¶¶¶(—`(?)´—)¶¶
___________¶(_.^._)¶
_____ (—`v´—)_ ¶¶¶¶¶_(—`v´—)
____ (—`(?)´—)_ ¶¶¶_(—`(?)´—)
_____ (_.^._)____¶___(_.^._)
_POZDRAWIAM I UŚMIECH ZOSTAWIAM.
emir7 2009-12-27
Wielka szkoda, że cała galeria monotematyczna.
Fantastyczne potrawy - świetnie kadrowane.
bunia 2009-12-27
emir7- dziękuję za pochwałę .A galeria z założenia o tematyce tylko kulinarnej .Pasjonuje się kulinariami i uczę fotografii kulinarnej bo to zupełnie inny sposób robienia zdjęć .
bunia 2009-12-27
Piofoto- hi hi . Jak na razie to tylko w mojej fantazji . Próbuję tak komponować smaki potraw żeby były jak najbardziej zbliżone do staropolskich smaków ( z ty że staropolskie rozumiem że kończy okres Królowej Bony - tzn warzywa już ) . Okazuje się ,że można uzyskać fantastyczne efekty stosując jako przyprawy np żurawinę , suszone wiśnie , igły sosnowe itp )
reni50 2009-12-27
dawne, naturalne smaki to jest to, bez konserwantów i zbędnych dodatków, prawdziwy smak...
kopytka 2009-12-27
witam po świętach- teraz trzeba trochę odpocząć i zbierać siły na powitanie Nowego Roku 2010....
betaww 2009-12-27
PRZEPIS FANTASTYCZNY......ZASTANAWIAM SIE CZY Z BRAKU TWOJEGO GARNKA MOŻNA ZROBIĆ W ŻROODPORNYM....POZDRAWIAM CIE SERDECZNIE......****
bunia 2009-12-27
betaww- pewnie , że tak .
jasiu 46- pod zdjęciem wstawiłam link do zdjęcia tego garnka .Niestety trzeba do niego coś najpierw włożyć by potem wyjąć .
bunia 2009-12-27
jadpaw5- hi hi - tylko szkoda , że ja tylko to szykuję , a inni jedzą .Ja niestety jeszcze dietka .
bartek5 2009-12-27
Chociaż Święta już minęły
lecz kolęda płynie dźwięczna,
radość serce wciąż uroczy.
Jasność, która bije łuną
zdoła w nasze serca wkroczyć.
I pozwólmy sobie w pełni
dostrzec piękno tego świata,
niech radosne chwile trwają
całe dnie, miesiące, lata...
Miłego wieczorku i dobrej nocy życzę
basia55 2009-12-28
Przyjemnego i pogodnego poniedziałku życzę i pozdrawiam:)))
Potrawy z rzymskiego garnka to po prostu "niebo w gębie" !
protal 2010-01-31
nieźle zgłodniałam wędrując po tej Twojej galerii i przy okazji narobiłam sobie chęci na garnek rzymski
bunia 2010-01-31
protal- dobrze wydane pieniądze - smaki cudo .A i nie bez znaczenia jest to ,że osiągam smak pieczeni i to doskonałej przy minimalnej ilości tłuszczu .