Piernikowe crumble :

Piernikowe crumble :

Taka moja poświąteczna inspiracja angielskim deserem .

Czas : ok. 1 godziny

Składniki :
1 jabłko ( obrane , bez gniazd nasiennych )
10 truskawek ( dużych )
3 kromki piernika ( tyle by wysypać pokruszonym dno naczynia w którym będzie robione crumble )
1 szklanka cukru
½ kostki masła
¾ szklanki mąki
szczypta cynamonu
2 łyżki bułki tartej

Pokrojone owoce wsypać do rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ) . Zasypać ½ szklanki cukru, cynamonem i dusić owoce zmiękną a sok odparuje .Zasypać bułką tartą i wymieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wysypać pokruszonym piernikiem .Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na zimno .
Można podawać z kulką lodów waniliowych .

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2010-01-01

Na wszystkie dni Nowego Roku życzę Ci wiary w sercu i światła w mroku

eloiza

eloiza 2010-01-01

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=3&pv=3111904

brygida

brygida 2010-01-01

mmmniam :)

reni50

reni50 2010-01-01

wydaje się pyszne...

bunia

bunia 2010-01-01

To taki nie wymagający wiele zachodu deser - można robić z różnymi owocami .Jedyny jego mankament to to że nie sposób go podać elegancko ( jest od spodu lekko maziowaty ) .Ale domownicy będą wyjadać łyżką z foremki bo tak pachnie ,że nie można się doczekać aż nałożą .

ada40

ada40 2010-01-01

Witam i pozdrawiam w 2010 roku.

kropka7

kropka7 2010-01-01

Witam w Nowym Roku...!!!
Podaję Ci przepis na udany rok.....:))))

Wziąć dwanaście miesięcy,
obmyć je do czysta
z goryczy, chciwości, złości i lęku .
Podzielić każdy miesiąc na 30 albo 31 części tak,
żeby zapasu starczyło akuratnie na cały rok.
Każdy dzionek przyrządza się oddzielnie:
biorąc po jednej części pracy
i dwie części wesołości i humoru.
Dodać należy do tego trzy kopiaste łyżki optymizmu,
łyżeczkę tolerancji,
ziarno ironii i szczyptę taktu.
Następnie masę tę polewa się obficie miłością .
Gotowe danie ozdobić bukiecikami
drobnych uprzejmości.
Podawać je codziennie z pogodą ducha.
Pozdrawiam :)

nemala

nemala 2010-01-01

Wyglada i brzmi świetnie, napewno niesamowicie smaczne :)
Pozdrawiam noworocznie ;*

aneciaa

aneciaa 2010-01-01

Witam w nowym Roku 2010 :))) oby byl lepszy jak poprzedni

pomoria

pomoria 2010-01-01

zaglądam wieczornie i noworocznie życząc wszystkiego naj...naj...naj...:-)))

piofoto

piofoto 2010-01-01

Czy mozna sie poczestowac ?

poniatek

poniatek 2010-01-01

Stary Rok mija,
lecz marzenia zostają,
niech one się wszystkie pospełniają
marzenia o które warto walczyć.
Radości, którymi warto się dzielić,
przyjaciół z którymi warto być
i nadziei bez której nie da się żyć.
Z Nowym Rokiem niech los się odmieni,
a ogród życia wnet się zazieleni.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2010
oby nie był gorszy od minionego
ale decydowanie lepszy
w sprawach finansowych i zawodowych

bunia

bunia 2010-01-01

piofoto- pewnie- już lecę po lody .

thea1

thea1 2010-01-02

pysznie !!! ...pozdróweczki :)

irena56

irena56 2010-01-02

Pozdrawiam po swietach i
zycze milutkiej i cieplutkiej
soboty.

gosia34

gosia34 2010-01-02

Samych cudownych dni w rozpoczetym 2010 roku.
A na dzisiaj spokojnego dzionka i milego weekendu:))

mondia

mondia 2010-01-02

Mam okazję to sprobuję ....wygląda zachecająco i apetycznie ....
Szczęścia zdrowia i radości w tym Nowym Roku Ci życzę i milutkiej soboty :))

ania55

ania55 2010-01-02

Witam i pozdrawiam w 2010 roku.

rudy13

rudy13 2010-01-02

czegoś takiego jeszcze nie jadłam... można się częstować... zostało cosi w foremce...???

edzia29

edzia29 2010-02-16

Pyszne ;)
Kolorowych snów życzę:)

dodaj komentarz

kolejne >