Smakowite szybkie danie z piersi kurczaka .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
4 łyżeczki ( z czubkiem ) bułki tartej
1 jajko
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
sól
pieprz mielony
1 łyżka majeranku
mąka
olej + masło do smażenia
Piersi z kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięs na duże sznycle ( ostrożnie by nie poprzerywać włókien ) .
Zmieszać orzechy, bułkę tartą , olej ,jajko , majeranek, natkę pietruszki, musztardę .Doprawić masę do smaku sola i pieprzem .
Piersi z kurczaka osolić i popieprzyć . Rozłożyć na nie ¾ farszu .Zwinąć roladki .Nie trzeba się przejmować , ze część farszu wyjdzie na wierzch przy zwijaniu .Związać nitkami .Zebrać farsz co wyciekł przy rolowaniu i dodać do tego co został . Rozsmarować farsz na roladach i obtoczyć je następnie w mące .
Na patelni rozgrzać masło z olejem ( tak po 2 łyżki ) i smażyć roladki na rumiano często przewracając . Podlać kilkoma łyżkami wody, wlać odrobinę maggi i dusić na małym gazie pod przykryciem ok. 20 minut ( jeśli trzeba podlewać w trakcie jeszcze wodą ). Zdjąć z patelni . Delikatnie usunąć nitki , przekroić każdą roladę na pół ( pod skosem ) .Podawać z ziemniakami puree i surówką ( sałata , mizeria – jak najprostsza by nie stłumić smaku orzechów ) .
dodane na fotoforum:
yvonne7 2010-01-05
czyli farsz ma być i w środku i na wierzchu rolad?
Myślę, że bez bułki byłby wyrazistszy, ale mogę się mylić :)
bunia 2010-01-05
Yvonne7- bez bułki byłby za mało ścisły .To co jest rozsmarowane na wierzchu tworzy coś na kształt panierki ( obtoczenie w mace dodatkowo go zagęszcza )
anita591 2010-01-05
Codziennie należy przeczytać dobry wiersz, obejrzeć piękny obraz, posłuchać lekkiej piosenki lub porozmawiać serdecznie z przyjacielem.
misiaka 2010-01-05
nie jadłam jeszcze takich, ale pysznie wyglądaja.
Miłego i pogodnego wieczorku,
spokojnej nocki.. życzę :)
`·.¸(``·.¸ ¸.·`´)¸.·`´)
«´¨ ·.¸.DOBRANOC:)¸¸.·´¨`»
( ¸.·`´(¸.·`´ ``·.¸)``·
nefrete 2010-01-05
Wyglądają świetnie a smakują pewnie równie fantastycznie.. Twoje zdolności kulinarne są nieziemskie:). Pozdrawiam.
bunia 2010-01-05
Podpowiadam , że można jeszcze dosmaczyć to danie wykorzystując masło orzechowe .Jak robiłam to nie miałam w domu ( wizyta wnuków - wyjedli mimo ,ze było to to oryginalne bez cukru i kakao ) .już uzupełniłam zapas - następny raz już będzie z masłem orzechowym ) .
kaba80 2010-01-05
Ślicznie:)
Prosimy o duuuużo głosów:)
http://bobovita.com.pl/galeria/36683
Głosy można oddawać co 24h
Poproś znajomych o głosiki dla nas
A za oddane głosiki pięknie dziękujemy
kopytka 2010-01-05
witam wieczorkiem... pora już spać bo zrobiło się ciemno...
spokojnej i cieplutkiej nocy..
barfdzo ładna fotka... podoba mi się
ollka 2010-01-05
Wygląda smacznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje.... powiedz mi buniu skąd bierzesz pomysły na dania .U mnie odwieczny problem...co jutro na obiad?
bunia 2010-01-05
ollka- hi hi - to są takie inspiracje tym co kiedyś czytałam , co mam w swoich zbiorach ( a przepisy zbieram od 16- roku życia to już jakieś 40 lat - maniacko i bankrutując na gazety i książki , a do tego przepisy zebrane przez Mamę , Babcię i Prababcię ) .Czasem oryginalny przepis jest tylko pomysłem by zestawić smak np drobiu z orzechami , czasem w przepisie jest drób a ja robię wieprzowinę .Zmieniam przyprawy , sposób podania na takie jakie odpowiadają mojemu smakowi .Stare przepisy Prababci uwspółcześniam ( tak np było z Wigilijną zupą z karpia rodem z kresów - czyli rybna doprawianą chrzanem - ja użyłam Wasabi zamiast tradycyjnego ) .Lubie też eksperymenty . Np ostatnio odkryłam Tamaryndowiec i sprawdzam jak się sprawdzi w kuchni polskiej ( zamiast octu czy soku z cytryny ) .Dużo czytam i lubię wyłapywać różne ,, perełki " kulinarne w książkach . Gdzieś ktoś napisze , ze bohater coś jadł . Sprawdzam co to jest , jak się robi - próbuję odtworzyć ten smak .
malybok 2010-01-05
wyszukany obiad po królewsku,a mam sporo orzechów, pewnie wypróbuję jak zdejmą mi gips , bo wtedy wreszcie pójdę do sklepu po zakupy sama:))
calipsa 2010-01-07
szkoda że dopiero teraz zauważyłam ten przepis.. Miałam wczoraj kurczaka, zostało mi po świętach masę orzechów.. to byłaby pyszna odmiana! Ale co się odwlecze to nie uciecze!