W sieci krąży kilka przepisów na domowe sery żółte , smażone , topione .Ja robię coś takiego .
Czas :30 minut + 3 godziny zastyganie
Składniki :
1 szklanka śmietanki 18 %
20 dag sera białego tłustego
2 żółtka
¼ kostki masła prawdziwego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren kminku
szczypta kurkumy
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki sody spożywczej
Śmietankę doprowadzić do zagotowania i wkruszyć do niej biały ser . Chwilę ogrzewać mieszając . Wylać na gęste sito i poczekać aż odcieknie serwatka .
W rondelku o grubym dnie roztopić masło .Wrzucić ser , żółtka , sok z cytryny , kminek i mieszając smażyć na małym gazie . Posolić .Dodać kurkumę .Dobrze wymieszać .
Gdy ser nabierze kremowej konsystencji wsypać sodę . Wymieszać .Poczekać aż zacznie się pienić . Ogrzewać moment mieszając .
Pojemniczek ( pudełko po maśle roślinnym ) wysmarować masłem .Wlać ser . Zostawić aż ostygnie i wstawić do lodówki by zastygł .
Oczywiście można robić z różnymi dodatkami takimi jak pokrojone drobno i usmażone na rumiano pieczarki , szynka , koperek .Doprawiać można czosnkiem , ziołami –jak kto lubi .
Nie sprawdziłam jeszcze , ale moim zdaniem może się ciekawie sprawdzać przy zapiekankach .Jest kruchy – powinien się ładnie rozpuszczać i rumienić .Sprawdzę i dopiszę .
Nie wytrzymałam - zrobiłam jedną zapiekankę - fantastycznie się sprawdza - PYCHA .
dodane na fotoforum:
cuisine 2010-01-13
Też robię podobny serek :)
Mogę stwierdzić, że jest to tradycyjne danie w mojej rodzinie, której przynajmniej część pochodzi ze wschodu :)
Mam też podobną foteczkę, tylko z serkiem pleśniowym ... aż muszę poszukać ;)
Pozdrawiam cieplutko :)
gooja 2010-01-13
Z kminkiem...mniam....;-)
barossa 2010-01-13
lubię takie serki,moja mama często robiła ale najpierw wstawiała ser na zgliwienie,śmierdział straszliwie:))
bunia 2010-01-13
barossa- też kiedyś Babcia taki zgliwiały robiła - wychodził taki bardziej przypominający topiony i okropnie śmierdział . Wolę ten bo nie ma zapaszku .
deore 2010-01-13
Babcia topiła taki ser...Był to najlepszy ser na świecie.
Szkoda bo i babci nie ma i nie ma sera...
Pozdrawiam :)
reni50 2010-01-13
lubię domowe sery smażone...
maria57 2010-01-14
Podobnie jak u barossy - moja mama też robiła wg tej same receptury, rzeczywiście śmierdział potwornie, ale za to jak smakował. Teraz sama spróbuję wg Twojego przepisu
lusiaa 2010-01-27
Pamietam smak tego sera zdzieciństwa,-ale ja już też robię dobry tylko że śmierdzący ale teraz spróbuje przepisu Buni,,,,,,,,,