Aromatyczne samodzielne danie lub dodatek do II dania .
Czas : 20 minut
Składniki :
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego lub parabolicznego
10 średnich pieczarek
2 łyżki oleju aromatyzowanego grzybami
1 łyżka masła
sól
pieprz biały mielony
Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i masło . Wrzucić pieczarki i smażyć na rumiano mieszając .Dołożyć ryż i podsmażać chwilę .Doprawić sola i pieprzem .Zostawić na 30 minut by ryż przeszedł smakiem pieczarek. Podgrzać przed podaniem .
Olej o smaku grzybowym można kupić ( np. truflowy lub borowikowy ) .Ja aromatyzuję sama wrzucając do butelki z olejem połamane kapelusze suszonych grzybów ( tak ze 4 średniej wielkości na litrowa butelkę ) i zostawiając na minimum tydzień.
dodane na fotoforum:
jaworr 2010-01-19
Pychotka, mnie wystarczy w zupełności jako danie bez dodatków.....:))
Miłego popołudnia życzę...
bunia 2010-01-19
lajona- to taki ryż z długoziarnistych , jest lekko żółtawy ( na zdjęciu wyszedł biały - może za bardzo rozjaśniłam zdjęcie ) - gotuje się na sypko , nie skleja - coś tak między ryżem białym długoziarnistym a ryżem brązowym .Jest normalnie w sprzedaży ( i w woreczkach i w torebkach kilogramowych )
ivonna 2010-01-19
pyszenie wyglada:)pozdrawiam
nokian20 2010-01-19
witam jestem Pani wierną fanką ,świetnie pani gotuje i stale cos nowego wymyśla ,tak sobie myslę,że mogłaby Pani sie zgłosic do tvn maja teraz konkurs o gotowaniu napewno by pani wygrała jestem o tym przekonana,prosze oglądać jutro rano dzień dobry tvn od 8.30 lub wejsc na stronke www.dziendobry.tvn.pl tam pani sie wszytskiego dowie,prosze sprobowac ja w zeszłym roku spróbowałma i mnie wybrali do programu:))))
rudy13 2010-01-19
jadłam coś podobnego we Włoszech, oni dodali tam jeszcze jakichś warzywek,mięsa, robili to na przeróżne sposoby, ale ryż zawsze był podstawą....
pozdróweczka... :))
gosia32 2010-01-19
Witam i znowu danie super ...jak pani to robi...pozdrawiam