Chrupiące filety z fladry – szybka , smaczna rybka.
Czas : 20 minut
Składniki :
2 nieduże filety z flądry
Sok z 1/4 limonki
sól
pieprz mielony
mąka
olej
2 łyżki masła
8 średnich pieczarek
Filet lekko osolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z limonki ( lub ½ cytryny ) i zostawić w lodówce na 30 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła.
Rybę oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano. Gdy ryba jest już usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem . Chwilę dosmażyć na małym gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek.
Podawać rybę ułożoną na warstwie pieczarek ( odsączonych z tłuszczu ) .Dodatkowo podać kawałki limonki lub cytryny do skrapiania ryby .
Jako dodatek podaję albo frytki albo ziemniaki puree ( takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze smażenia ryby ) + surówka z kiszonej kapusty .
dodane na fotoforum:
irena56 2010-01-22
(¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰ WITAM⋰!
(¯ `·.|/.·´¯) Pozdrawiam
(¯ `·.(۞).·´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰
(_.·´/|`·._) Serdecznie!!
__ (_.:._) ⋰⋰⋰⋰⋰⋰
⋰⋰⋰⋰⋰⋰ ⋰⋰⋰⋰⋰⋰⋰⋰⋰⋰⋰⋰
Czasami wystarcza...
Jeden promień słońca...
Jedno miłe słowo...
Jedno ciepłe spojrzenie...
wyciągnięta dłoń..
Jedno pozdrowienie.
Jedna delikatna pieszczota.
..Jeden uśmiech...
Potrzeba tak mało,
by uszczęśliwić tych,
którzy znajdują się obok nas...
_*-:¦:-*_______0?0?_____?0?0
__*-:¦:-*____0?0000?___?000?0
_*-:¦:-*____0?0000000?000000?0
_*-:¦:-*____0?00000000000000?0
__*-:¦:-*____0?000000000000?0
____*-:¦:-*____0?00000000?0
______*-:¦:-*_____0?000?0
_________*-:¦:-*____0?0
________ (¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰
______ (¯ `·.|/.·´¯) Wspaniałego
_____ (¯ `·.(۞).·´¯) radosnego
______ (_.·´/|`·._) dnia i
________ (_.:._).popołudnia
__ (¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰ życzę!!
(¯ `·.|/.·´¯)
(¯ `·.(۞).·´¯)
(,,/____.::)
_
flaga2 2010-01-22
OJJ!! JUZ DAWNO NIE JADLAM PYCHOTKA:)))
POZDRAWIAM CIEPLUTKO
maria57 2010-01-22
Robię coś zupełnie podobnego, tylko smażę na dwóch patelniach poczatkowo tak jak Ty każde osobno, a potem zawartość patelni z pieczarkami przekladam w calości na rybę, przykrywam pokrywką i na małym ogniu podduszam 5-7 min. Pychota!!!!! Nawet masła nie dodaję - wszyscy się zajadamy. Oj, ale mi narobiłaś apetytu!!!!!
reni50 2010-01-22
rybkę? bardzo chętnie..
kaba80 2010-01-22
Ślicznie:)
Prosimy o głosiki
głosy można oddawać co 24h
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/8367
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/8371
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/8428
http://www.mamacafe.pl/forum/gallery/showimage.php?i=25476&c=46
A za oddane głosiki pięknie dziękujemy :)
bunia 2010-01-22
rudy13- to tak jak ja .Uwielbiam ryby ale nie znoszę ości na talerzu ( co jest dziwne bo powinnam być przyzwyczajona - bo rodzina wędkarska ) .Od zawsze filetuję ryby zanim zacznę smażyć ( nawet okonie i płocie ) .Jak się inaczej nie da to nawet pincetą ości z karpia wyciągałam ( hi hi ).
Te fląderki nie miały wcale ości - dobrze je wyfiletowano.
ewcia24 2010-09-10
ma pani bardzo ciekawą i pyszną galerię :) pozwolę sobie dodać panią do moich ulubionych :) pozdrawiam...