Nie wszyscy lubią flaki z flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 duże udo z kurczaka
1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
2 cebule
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
papryka mielona słodka
imbir suszony w proszku
majeranek
maggi w płynie
Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .Wyjąć marchew, pietruszkę , seler i por . Gotować jeszcze 20 minut.
Warzywa zostawić do ostygnięcia , a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie ).
Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka . Położyć by ostygła .Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „.
Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło .Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła . Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka . Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki .Włożyć do garnka . Zagotować .
Doprawić majerankiem , pieprzem , maggi, papryką , utartą gałką muszkatołową i imbirem .
Wiele potraw zagęszczam tzw ,, zimną zasmażką „ bo łatwiej rozprowadzić ją w potrawie – unika się powstawania ,, kluch „ i jest delikatniejsza bez smażenia .
dodane na fotoforum:
reni50 2010-01-28
smaczna zupa, rozgrzewająca...
gosia32 2010-01-28
super , moje dzieci lubią flaczki ale bez flaków, teraz na pewno beda jedli z kurczaka...pozdrawiam
beamm 2010-01-28
lubię takie flaczki,potrawa bardzo przydatna przy małych dzieciach
pozdrawiam
lenka42 2010-01-28
buniu kochana ja robię również flaczki dla wegetarian,,kroję cieniutko usmażone naleśniczki /zrobione z mąki jaj i piwa/ i wrzucam na wywar z warzyw doprawiam tak jak flaczki,pozdrawiam
aloj84 2010-01-28
O proszę - świetny przepis , muszę wypróbować.
Ciekawe czy mąż się domyśli,że to flaczki bez flaczków:))
malybok 2010-01-28
ja też często takie robię a nie raz dodaję mięsło wołowe ,aby smak był bardziej mocniejszy.
bunia 2010-01-28
malybok- z wołowinką lepsze ( jak każdy rosół ) - ale u mnie zwykle to taki obiad na chybcika bo komuś przyjdzie do głowy ,że ma smaczek na flaki .Ale takie z wołowinką - mniam - narobiłaś apetytu.
polamar 2010-01-28
Witam pozwoliłam sobie dodać do ulubionych porfil:)pyszne i nie takie czasochłonne pozdrawiam i zycze wszystkiego smacznego:)
mitkoala 2010-01-28
obiadek na sobotę,dzięki
rudy13 2010-01-28
za tymi tradycyjnymi nie przepadam, ale kurczakowe..... hmmmmm mogą być całkiem dobre... :))
pozdrówka....:)))