Delikatny smak kapusty pekińskiej ,, przełamany „ ostrością rzodkwi i słodkością pomarańcza .
Czas : 10 minut
Składniki :
1 szklanka pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
½ szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) białej rzodkwi
½ dużego pomarańcza ( obrany , oczyszczony z białych włókien ) pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
sól
pieprz biały mielony
szczypta cukru
Kapustę i rzodkiew wsypać do miski i wygnieść rękami by puściły sok i zmiękły. Dodać pomarańcz , olej , majonez , musztardę i wymieszać .Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem .
Podałam do Kotletów mielonych w sosie ( miałam zamrożone ) i Puree ziemniaczano-pietruszkowym .
https://www.garnek.pl/bunia/2784517/kotlety-mielone-duszone-w-sosie
https://www.garnek.pl/bunia/2807371/puree-ziemniaczano-pietruszkowe
dodane na fotoforum:
august1 2010-02-02
Witam i zycze milego popoludnia:))
swiety 2010-02-02
:)
ulcia25 2010-02-02
miłego wieczorku życzę
rudy13 2010-02-02
podoba mi się przepisik... pisałam, że nie nadążam za Tobą??? jak czytam i widzę u Ciebie te wszystkie pyszności to tak od razu chciałabym je wypróbować... a tu do pracy trza chodzić.... coś w domu porobić... do gara wpaść na ploteczki.... no i kiedy potem gotować??
bunia 2010-02-02
rudy13- hi hi - a wiesz co jest najśmieszniejsze ? Połowa tych przepisów to jest wypadkowa tego co akurat jest w lodówce . Zaplanuję kluski śląskie a sos potem ,, składkowy " i surówka ,, przypadkowa " .Jak trafię ze smakami to zapisuję ,, ku pamięci " ( zdjęcie na wszelki wypadek temu co się na talerzach pojawia robię ).A po jakimś czasie robię selekcje tego co wstawiłam i mniej udane potrawy wywalam ( albo poprawiam zdjęcia )
rudy13 2010-02-02
no tak, chyba zmienię profesję i do kuchni się zatrudnię....
ale i tak wielka i niedościgniona jesteś swojej pasji... po prostu talent !!!!
bunia 2010-02-02
Hi hi - dobrze ,ze się przedtem Cherry napiłam bo bym się spłoniła od tych komplementów - a tak to na % pójdzie .