Pekinka ostro-słodka :

Pekinka ostro-słodka :

Delikatny smak kapusty pekińskiej ,, przełamany „ ostrością rzodkwi i słodkością pomarańcza .

Czas : 10 minut

Składniki :

1 szklanka pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
½ szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) białej rzodkwi
½ dużego pomarańcza ( obrany , oczyszczony z białych włókien ) pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
sól
pieprz biały mielony
szczypta cukru

Kapustę i rzodkiew wsypać do miski i wygnieść rękami by puściły sok i zmiękły. Dodać pomarańcz , olej , majonez , musztardę i wymieszać .Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem .

Podałam do Kotletów mielonych w sosie ( miałam zamrożone ) i Puree ziemniaczano-pietruszkowym .

https://www.garnek.pl/bunia/2784517/kotlety-mielone-duszone-w-sosie

https://www.garnek.pl/bunia/2807371/puree-ziemniaczano-pietruszkowe

dodane na fotoforum:

irena56

irena56 2010-02-02

Witam , miłego popołudnia życzę :)))

bogra

bogra 2010-02-02

Pyszności!!!! Pozdrawiam.

august1

august1 2010-02-02

Witam i zycze milego popoludnia:))

swiety

swiety 2010-02-02

:)

ulcia25

ulcia25 2010-02-02

miłego wieczorku życzę

pinecha

pinecha 2010-02-02

... smaczny dodatek do obiadu :-)

aniakar

aniakar 2010-02-02

Takiej wersji nie znałam.....pięknie podane....

umila

umila 2010-02-02

pysznie wygląda suróweczka :)) mniammm

rudy13

rudy13 2010-02-02

podoba mi się przepisik... pisałam, że nie nadążam za Tobą??? jak czytam i widzę u Ciebie te wszystkie pyszności to tak od razu chciałabym je wypróbować... a tu do pracy trza chodzić.... coś w domu porobić... do gara wpaść na ploteczki.... no i kiedy potem gotować??

bunia

bunia 2010-02-02

rudy13- hi hi - a wiesz co jest najśmieszniejsze ? Połowa tych przepisów to jest wypadkowa tego co akurat jest w lodówce . Zaplanuję kluski śląskie a sos potem ,, składkowy " i surówka ,, przypadkowa " .Jak trafię ze smakami to zapisuję ,, ku pamięci " ( zdjęcie na wszelki wypadek temu co się na talerzach pojawia robię ).A po jakimś czasie robię selekcje tego co wstawiłam i mniej udane potrawy wywalam ( albo poprawiam zdjęcia )

rudy13

rudy13 2010-02-02

no tak, chyba zmienię profesję i do kuchni się zatrudnię....
ale i tak wielka i niedościgniona jesteś swojej pasji... po prostu talent !!!!

bunia

bunia 2010-02-02

Hi hi - dobrze ,ze się przedtem Cherry napiłam bo bym się spłoniła od tych komplementów - a tak to na % pójdzie .

dodaj komentarz

kolejne >