Pomysł pochodzi z bloogu ,,Lubię gotować „
https://bardzo-lubie-gotowac.pl/?cat=7 ( Bukiet z pomidorów )
A to moja wersja .
Czas : 15 minut
Składniki :
Ok. 20 patyczków do szaszłyków
20 pomidorków Cherry
kilka łyżeczek białego sera kremowego – lekko osolonego
kilka łyżeczek sera pleśniowego typu Roquefort ( Lazur , Gorgonzola )
kilka łyżeczek ostrego żółtego sera – utartego ( ja tym razem użyłam kostek marynowanego w
oleju domowego sera żółtego )
gałązki zielonej pietruszki
mały wazonik
nieduży korniszon
Patyczki do szaszłyków skrócić do wysokości odpowiedniej do wysokości wazonika . Z pomidorków ściąć górny plasterek i ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka ( można go użyć potem np. do jajecznicy ) .Pomidorki nadziać trzema rodzajami serów. W każdy pomidorek wbić delikatnie od spodu patyczek do szaszłyków. Patyczki z nabitymi pomidorkami wstawiać do wazonika i wbijać w położony na dnie korniszon .Pomiędzy patyczki włożyć gałązki zielonej pietruszki .
Stawiać pomiędzy innymi przekąskami .
dodane na fotoforum:
bunia 2010-02-04
To nie mój pomysł to inspiracja i moja wersja przepisu z bloogu którego adres podałam w przepisie . Bardzo mi się spodobał sposób podania .W oryginale pomidorki koktajlowe nadziane były mozzarellą . Ja użyłam pomidorków Cherry i 3 serów żeby dać większą różnorodność smakową .
yvonne7 2010-02-04
kiedyś robiłam taką przystawkę z dużych oliwek. W sezonie - zrobię i taką, z pomidorków :) Tak sobie myślę, czy zamiast wazonika nie można by powbijać patyczków w coś jadalnego?
bunia 2010-02-04
Pewnie ,że tak- ja bym w sezonie zrobiła wazon np z wydrążonego ogórka ( grubego ) postawionego na sztorc ( trzeba by dół podciąć ) , z małego patisona itp. Mnie się podoba koncepcja bukietu - koreczki wbijam we wszystko co się da .Dziś robiłam tylko dla Mamy i siebie . Jak by robić na imprezę to chyba dodatkowo pod pomidorek przydało by się nabić np listki z kawałków korniszona .Pewnie jeszcze różne wersje będą .
august1 2010-02-04
Buniu milego popoludnia:))
slawa1 2010-02-04
Witam serdecznie.Zainteresowałam się przepięknym bukiecikiem,ale co
strona to coś fajnego. Gratuluję przepięknej encyklopedii kucharskiej.
Dodaję Cię do ulubionych mając nadzieję ,że ta strona pozostanie na
zawsze.Pozdrawiam cieplutko.
reni50 2010-02-04
doskonały pomysł...
markiet 2010-02-04
Ile roboty!!!
malybok 2010-02-04
do czegoś w tym rodzaju dostałam od koleżanki drzewko co prawda plastikowe i koreczki ściąga się poprostu ręką, ale patyczki wydają mi się praktyczniejsze:)
betaww 2010-02-04
NO I TY KOCHANIE MÓWISZ MI ,ŻE GOTUJESZ BO MUSISZ......POZDRAWIAM SERDECZNIE I ŻYCZE ZDRÓWKA......*****