Kolejny przepis na konkurs Tao-Tao na dania z użyciem makaronu ryżowego .
,,Kukuryku,, z dżungli :
Kogut inspiruje Węża do poszukiwania tropikalnych smaków .
Czas: 1 godzina
Składniki :
2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
1 puszka ,,Koktajlu z owoców tropikalnych Tao-Tao „
sos słodko- kwaśny chili Tao-Tao
sos śliwkowy Tao-Tao
papryka mielona
pieprz cytrynowy
sól
4 łyżki oleju sezamowego
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka miodu
2 łyżki rodzynek
1 łyżka pokrojonego w paseczki pigwowca w syropie
5 dag suchego makaronu ryżowego wstążki
Piersi natrzeć pastą zrobioną z sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao , pieprzu, papryki, 1 łyżki oleju, sosu śliwkowego , miodu i zostawić na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą . Odsączyć . Piersi smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla . Dodać owoce z puszki wraz z zalewą, rodzynki , pigwowiec , wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Dusić przez 45 minut , aż kurczak i owoce będą miękkie , a sos odparuje i będzie gęsty . Doprawić do smaku .
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem 5 minut .Odcedzić .
Podawać układając mięso na makaronie a sos osobno .
dodane na fotoforum:
xmiax 2010-03-01
ymm^^
jacho 2010-03-01
No tak, a potem do szpitala odchorować. :)
bunia 2010-03-01
Wiem Iwonko - smażyłam - tylko konkurs wypadł nie w tym terminie ( albo gotowałam przed operacją - albo teraz bezpośrednio po ) .Odbiję sobie potem jak już dojdę do siebie ( a i jak dostanę ten zestaw od Tao- Tao ) .Już się nie mogę doczekać .
ada40 2010-03-01
Z okazji wieczoru i dobrtego humoru zycze nocki udanej i smacznie przespanej dobranoc.
kopytka 2010-03-02
Każdy dzień jest zaproszeniem do szczęścia.
miłego i słonecznego dzionka życzę...