,,Słodycz ryżowych tarasów " - zapiekanka makaronowa :

,,Słodycz ryżowych tarasów " - zapiekanka makaronowa :

Słodycz ryżowych tarasów :
Zapomniałam o wstawieniu tej zapiekanki .Wnukom bardzo smakowała .

Czas : 1 godzina

Składniki :

15 dag suchego makaronu ryżowego nitki
3 duże jabłka
5 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki wiórek kokosowych
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
6 łyżek bułki tartej

Makaron zalać wrzącą wodą i trzymać w niej 3 minuty. Odcedzić .
Wysmarować masłem małą tortownicę i wysypać ja 2 łyżkami bułki tartej .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( na części do mizerii ) .Posypać 2 łyżkami cukru i zostawić by puściły sok .
Oddzielić białka od żółtek .
Utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na puch , a potem wymieszać z makaronem i włożyć go na dno tortownicy .
Odcisnąć jabłka i wyłożyć na makaron . Posypać cynamonem .
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę , a potem zmieszać z wiórkami kokosowymi . Położyć na jabłkach .
Przykryć folią aluminiową .
Piekarnik rozgrzać do 200 * C . Wstawić tortownicę i zapiekać 45 minut .Wyjąć i zostawić by zapiekanka lekko ostygła .
Podawać pokrojoną jak tort .Można polewać kwaśną śmietaną utartą z cukrem .

dodane na fotoforum:

matejko

matejko 2010-03-28

Witam i pozdrawiam i życzę cudnego dnia

kopytka

kopytka 2010-03-28

jak pięknie podana...

b0zenka

b0zenka 2010-03-28

Witaj w niedzielny poranek ...

reni50

reni50 2010-03-28

to musi być pyszne, postaram sie zrobić...

emmi1

emmi1 2010-03-28

śniadanie podane w takim serwisie musi wspaniale smakować :)

rudy13

rudy13 2010-03-28

brzmi pysznie.... udanej niedzieli Buniu.... :))))

crist49

crist49 2010-03-28

P O Z D R A W I A M`.`
.`.ღ.(¯`)ღ. CIEPLUTKO.:)*.`.♥.`.`.`
.`..`.`.♥.`.`.`.`.`.`.`♥`.`. .`.`.♥.`.
~ POGODNEJ PALMOWEJ NIEDZIELI ŻYCZĘ ~

pianka

pianka 2010-03-28

CUDOWNEJ NIEDZIELI PALMOWEJ

luanka

luanka 2010-03-28

tego mi potrzeba

****
Wspaniałej niedzieli palmowej , na spacerach rodzinnych i nie tylko :))
****

kot54

kot54 2010-03-28

Piękny serwis.

reni50

reni50 2010-03-28

zrobiłam-podałam z lodami i bitą śmietaną, dziękuję za przepis

barossa

barossa 2010-04-01

urocza zastawa:))

dodaj komentarz

kolejne >