Prosta , bardzo smaczna babka . Dekoracyjna. Nie lubię piec - ale jak mus to mus .Babka na Wielkanoc musi być .
Czas : 1 godzina 20 minut
Składniki : 1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 ¼ szklanki mąki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 jajka
½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
aromat cytrynowy
2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła )
kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
drobne dodatki dekoracyjne
1 łyżka masła
bułka tarta
Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy )
Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.
Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne .
Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .
Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .
Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .
Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem .
Z tej porcji wychodzi mała babka .
dodane na fotoforum:
ginka 2010-04-06
___ DZIEŃ___§§§§§
__DOBRY___§_____§
_________§_______§
________§________§
____§§§§__________§§§§§
___§____§§_______§§____§
__§______§§_____§§______§
_§_______§§____§§_______§
_§________§§__§§________§
__§________§__§_________§
___§_______§§x§_________§
____§§____§§o§§§_______§
___§_____§§x???§§_____§
_§_______§§o???§§___§
§________§§x???§§____§
§_________§§o§§§______§
§__________§§x§________§
_§_____§§§___§§_________§
__§_____§_____§_________§
___§§§§§______§§________§
_______§______§_§_______§
_______§______§_§§§____§
_______§______§____§§§§
_______§______§
________§____§
_________§§§§
♥♥✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿♥♥
Złociste słońce świeci na niebie
Maluje promienie na błękitnym tle
A ja z daleka ze szczerym uśmiechem
Moc gorących pozdrowień Ci śle
♥♥✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿♥♥
MIŁEGO DZIONKA,
UŚMIECHU I SŁONKA
ŻYCZY
ginusia
crist49 2010-04-06
Pięknie udekorowana! U mnie piękna pogoda na pomorzu słoneczko świeci...? Życzę udanego dzionka
i bardzo dużo słonka,
wiele radości
i tylko samych przyjemności .
Miłego wtorku.....................
bunia 2010-04-06
haczyk- to na wszelki wypadek się przyznam i uprzedzę - dałam szczerze polewy i lukru - pięknie zastygło tylko przy krojeniu były problemy bo się polewa kruszyła i plastry babki nie były równiuteńkie .Co prawda nikomu to nie przeszkadzało bo to czekoladowe był fantastyczne w połączeniu z cytrynowym smakiem lukru - ale lepiej żebyś wiedziała .
Miłego pieczenia.
nika81 2010-04-06
...a jaka wystrojona!!!!
rudy13 2010-04-06
no proszę jak ładna babeczka Buni wyszła, a propos... te gotowe polewy mocno twardnieją i dlatego się kruszą...
buziaczki poświąteczne.... :****
bunia 2010-04-06
rudy13- jak na moje zdolności cukiernicze to jestem ,, dumna i blada " że ho ho .Nie znoszę pieczenia i upieczenie ciasta to dla mnie horror .Wolę przyjęcie na 30 osób zrobić niż ciasto upiec .
Yvonne7- podowiada żeby dodać do takiego lukru ze dwie łyżki wrzątku , a kuzynka do gotowej polewy daje trochęmasła - podobno wtedy się nie kruszą . Kiedyś wypróbuję przy okazji .Smaczna była a to najważniejsze .