Jako , że w Święta potrawy za lekkie nie są to choć tam gdzie można- trzeba organizm chronić .A że Mama jest cukrzykiem to robiłam pod tym kątem.
Warto znać trochę przepisów uwzględniających wymogi diety chorujących na cukrzycę .
Czas : 10 minut
Składniki :3 średnie ogórki
Sok z cytryny ( do smaku )
3 łyżki jogurtu
Ksylitol ( cukier brzozowy )lub cukier zamiennie
Sól
2 łyżki usiekanego koperku
Ogórki obrać , zetrzeć na tarce do ogórków lub pokroić w cienkie plasterki . Posolić . Zostawić , aż puszczą sok . Zlać sok . Doprawić sokiem z cytryny , Ksylitolem .Wsypać koper .Wlać jogurt . Wymieszać.
Tym którzy nie znają Ksylitolu – jest to naturalny cukier z brzozy doskonale tolerowany przez diabetyków .Wygląda jak miałki cukier biały i tak jest używany . Można piec , gotować potrawy z nim .Słodzić desery , napoje . Ma bardzo Ciekawe właściwości z medycznego punktu widzenia .
Trochę wiadomości o Ksylitolu
https://ksylitol.info/
dodane na fotoforum:
gajanne 2010-04-16
ja przestawiłam całą swoja kuchnię na gotowanie dla cukrzyków. Nie jest to takie trudne jakby sie mogło wydawac . Pozdrawiam serdecznie