Tu jest trochę informacji ze strony :
https://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2349
,,....Tatsoi [Brassica rapa ssp. rosularis (narinosa)] zwana potocznie Tah Tai, wu ta cai oraz ta ge cai, jest kolejnym wartym uwagi warzywem azjatyckim. To jedno z bardziej tolerancyjnych wobec chłodów warzyw — dojrzałe rośliny dobrze znoszą warunki panujące pod okrywą śnieżną. Niektóre odmiany, np. Tatsoi (fot. 1 i 2) wytwarzają niską rozetę (10–20 cm wysokości), istnieją jednak formy osiągające wysokość nawet powyżej 30 cm — np. odmiana Misome (fot. 3). Rozety składają się z wielu liści (nawet 50–80 sztuk), kształtu łyżeczkowatego, intensywnie ciemnozielonych i osadzonych na 5–10-centymetrowych ogonkach (zazwyczaj zielonych, choć istnieją także formy białe).
Liście stanowią część jadalną, a ich zbiory można przeprowadzać stopniowo (są one jadalne już od stadium siewek) lub zbierać w pełni wykształcone rozety. Uprawę można prowadzić od wczesnej wiosny do jesieni.
W uprawie wiosennej problemem może się okazać przedwczesne wytwarzanie pędów nasiennych. Preferowana rozstawa wynosi 25 25 cm lub 40 25 cm. Pierwszy zbiór można prowadzić po 30–40 dniach od posadzenia rozsady. Rozety liściowe szybko więdną po zbiorze i nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Tatsoi jest warzywem o dość ostrym smaku przypominającym trochę smak rzodkiewki i kalarepy — i może być wykorzystywana głównie jako składnik sałatek warzywnych...."
Cytat ze strony :
Robiłam już z Tatsoi zupę
https://www.garnek.pl/bunia/8927984/plywajace-tatsoi-dla-smoka
dodawałam też do surówek i kanapek .Gorąco polecam wszystkim miłośnikom zieleniny .
Przepraszam za jakość zdjęcia ale mój aparat czasem ,, strajkuje "
dodane na fotoforum:
cuisine 2010-04-19
Jednak trzeba zwracać baczną uwagę przy zakupie i NIE kupować młodej roślinki rozdzielonej pojedyncze listki, bo jesł dość łudząco podobna do Baby Spinach - czyli tego "młodego" szpinaku, który kupujemy w marketach, w torebkach foliowych...
Na bazarze bywa zamieniany... i sprzedawany jako Tatsoi (chiński szpinak, chińska kapusta, etc.), jednak ma zupełnie inną grubość liści... typową dla warzyw kapustnych...
bunia 2010-04-19
Dobrze , że napisałaś - co prawda nie spotkałam jeszcze luzem ale będę pamiętać ( kupiłam w pojemniczku zafoliowane jak kiełki ) .Do czego jeszcze używasz bo dla mnie to nowość .
crist49 2010-04-19
___(¦___¦¦¦¦ (_.:._)_¦)
¦ *Gdy Jesteś świat się śmieje*
¦ *Słonce świeci , wiatr nie wieje*
¦ *Przy Tobie wciaz jest lato*
¦ *PRZYJACIELU , dzieki za to*
___ (¯`:´¯)¦¦¦¦¦¦¦)
(¦(¯ `·.|/.·´¯)¦¦¦)
(¯ `·.?(¦)?.·´¯)¦¦)
(¦(_.·´/|`·._)¦¦¦¦¦¦)
(¦¦(_.:._)¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦)
(¦¦¦¦¦¦)**GORĄCO
(¦¦¦¦)POZDRAWIAM ŻYCZĘ PIĘKNEGO DNIA**
kot54 2010-04-19
BARDZO CIEKAWE,ALE CÓŻ NIE MA TEGO U NAS.
bunia 2010-04-19
kot54- w Szczecinie też dopiero się pojawiło .Cóż nowinki docierają powoli - ale dobrze , że docierają . A jak już wiemy i pytamy o coś to handlowcy reagują na to . Mam najlepszy przykład na swoim warzywniaku . Malutki osiedlowy sklepik .Maniacko pytam o wszystko co mi jest potrzebne i czego używam .Panie które tam pracują przekazują moje zainteresowanie włascicielowi , a Ten przywozi ( wie , ze jak o coś pytam to kupię nawet jak wcześniej gdzieś dostałam ) .Przywozi najpierw kilka sztuk .Ludzie pytają co to - a dziewczyny informują co to i z czym się je . I tak z malutkiego sklepiku zrobiły nam się Delikatesy .W dużym markecie czasem czegoś nie ma a u nas jest .To i Ty się doczekasz różnych nowinek koło siebie . A Tatsoi zaczynają ludzie na działkach uprawiać - kupują nasiona w internecie i sieją jak sałatę .
rudy13 2010-04-19
i znów się czegoś dowiedziałam, będę wypatrywać... kupię i spróbuję, bo lubię takie różne zielone "dziwactwa"....