Szczawiowa wg Babci Basi :

Szczawiowa wg Babci Basi :

Typowi wiosenna zupa. Tania, prosta . Jak tylko pojawia się szczaw – natychmiast amatorzy tej zupy stają do garnków.

Czas 10 minut

Składniki :1 pęczek szczawiu ( po pokrojeniu ok. 1,5 szklanki )
2 łyżki masła
1,5 szklanki wywaru warzywnego ( lub z drobiu i warzyw )
1 łyżka mąki
¾ szklanki słodkiej śmietany
2 jajka
4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ) ugotowane w ,, mundurkach „
4 łyżki koperku pokrojonego
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego

Szczaw umyć i drobno usiekać . Podsmażyć na maśle razem z koperkiem .Zalać wywarem i gotować 5 minut . Zaciągnąć mąką zmieszaną z odrobiną wody- zagotować . Dodać śmietankę .Doprawić solą i pieprzem . Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami .

dodane na fotoforum:

abc75

abc75 2010-04-24

hmmm...........moja ulubiona!!!!

dosia24

dosia24 2010-04-24

miam miam ...dobry pomysł na objad już lecę gotować aż mi ślinka leci.....Pozdrawiam.....

stachs7

stachs7 2010-04-24

Lubię!

bogutek

bogutek 2010-04-24

czy szczaw to juz rośnie na łące?????????????????? lecę zobaczyc

zybbi52

zybbi52 2010-04-24

Piszę się na to danie ! Tylko bez tego ślimaka,ha ha !

umila

umila 2010-04-25

Moja ulubiona zupka z jajeczkiem...pychotka :)))

pamela5

pamela5 2010-04-26

Pięknie się prezentuje w tej miseczce:-)))
Tym zdjęciem dałaś mi powod, zeby jechać na działkę i zobaczyc, czy jest już szczaw. Mam go w takim nasłonecznionym i osłoniętym miejscu, że bardzo możliwe, że jutro też ugotuję zupkę szczawiową:-))

pinecha

pinecha 2010-04-26

... musi być pyszna ;-)

dodaj komentarz

kolejne >