Typowi wiosenna zupa. Tania, prosta . Jak tylko pojawia się szczaw – natychmiast amatorzy tej zupy stają do garnków.
Czas 10 minut
Składniki :1 pęczek szczawiu ( po pokrojeniu ok. 1,5 szklanki )
2 łyżki masła
1,5 szklanki wywaru warzywnego ( lub z drobiu i warzyw )
1 łyżka mąki
¾ szklanki słodkiej śmietany
2 jajka
4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ) ugotowane w ,, mundurkach „
4 łyżki koperku pokrojonego
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
Szczaw umyć i drobno usiekać . Podsmażyć na maśle razem z koperkiem .Zalać wywarem i gotować 5 minut . Zaciągnąć mąką zmieszaną z odrobiną wody- zagotować . Dodać śmietankę .Doprawić solą i pieprzem . Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami .
dodane na fotoforum:
dosia24 2010-04-24
miam miam ...dobry pomysł na objad już lecę gotować aż mi ślinka leci.....Pozdrawiam.....
stachs7 2010-04-24
Lubię!
pamela5 2010-04-26
Pięknie się prezentuje w tej miseczce:-)))
Tym zdjęciem dałaś mi powod, zeby jechać na działkę i zobaczyc, czy jest już szczaw. Mam go w takim nasłonecznionym i osłoniętym miejscu, że bardzo możliwe, że jutro też ugotuję zupkę szczawiową:-))