Smaku nadaje marynata na bazie miodu i kolorowego pieprzu.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 dzwonka halibuta
1 łyżeczka miodu
sok z 1 cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 trawa cytrynowa ( marynowana lub kawałek skórki cytrynowej )
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej z pestek winogron ( lub inny jakiego się używa )
Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu , 2 łyżek oleju , szczypty soli mielonego pieprzu i ziarnistego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku dzwonka halibuta , dołożyć trawę cytrynową i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać .
Na patelni rozgrzać olej .
Halibuta wyjąć z marynaty , osuszyć , oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i wrzucić wyłowiony z marynaty pieprz ziarnisty i trawę cytrynową .
Podałam z ryżowym makaronem Tagliatelle .
dodane na fotoforum:
kot54 2010-05-07
Jak zwykle pyszności.
Pozdrawiam i miłego piątku życzę.:)
ewax100 2010-05-07
Pysznie wygląda:)pozdrawiam:))
cudolik2 2010-05-07
Dobry sposób na kolorowy makaron:)Jak upieczesz to najprostsze w świecie"ciacho",to wystawiaj fotkę i "zbudz mnie"nawet w środku nocy!Przyjdę się najeść!Pozdrawiam:)
bunia 2010-05-07
cudolik2- hi hi - trzymam za słowo.Ale wiesz jak to u mnie z pieczeniem . Totalna awersja do pieczenia i cukrzyk w domu to nie jest motywacja do pieczenia. Ale ,, nóż widelec " .W każdym razie zapisałam bo pomysł mi się spodobał .