Inspirowałam się ,,Asperges à la flamande, czyli szparagi po flamandzku " ze strony
https://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/06/Asperges-224-la-flamande-czyli-szparagi-po.html
Czas : 30 minut
Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów ( duży lub 2 mniejsze )
2 jajka na twardo
sól
cukier
1/2 szklanki śłodkiej śmietanki 18 %
1/4 pęczka koperku
3 łyżki masła
sok z cytryny
1 łyżeczka mąki
Szparagi obrać i odciąć z nich końcówki ( tak ok 1/3 ich długości ).Szparagi związać nitką , ułożyć w garnku ( najlepiej postawić w specjalnym garnku do gotowania szparagów tak by łebki wystawały nad poziom wody ) .Wrzycić do garnka odcięte końcówki. Wodę lekko osolić i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 7-8 minut od zagotowania .
Wyłowić łyżką cedzakową obcięte końcówki i przetrzeć prtzez sito.
W garnuszku roztopić łyżkę masła .Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć mieszająć . Dodać przetarte szparagi.Wlać 1,5 filiżanki wywaru z gotoweania szparagów /Zagotować. Rozrobić mąkę ze śmietanką i wlać do zupy. Na małym gazie doprowafdzić do wrzenia. Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , cukrem , sokiem z cytryny.
Jajka na twardo pokroić w kostkę.
Szparagi podawać w tpowarzystwie młodych ziemniaków z wody , posypane usiekanym jajkiem na twardo i polane stopionym masłem ( 2 łyżki ) z zupą szparagową do popicia .
dodane na fotoforum:
alless 2010-05-11
...jakie tu wszędzie pyszności i dobre pomysły...:)))
kot54 2010-05-11
Wspaniałości jak zwykle, smacznego....
Pozdrawiam.
efi79 2010-05-11
śmisznie, też to samo dziś na obiadek miałam tylko w tradycyjnej wersji z tartą bułką
Pozdrawiam
gosian 2010-05-12
szparagi same w sobie nie sa smaczne,wrecz ich nie cierpie,ale jezeli dodam sosu holenderskiego odpowiednio przyprawionego staja sie superowe...pozdrawiam i spokojnej nocy zycze
bunia 2010-05-12
gosian - oj będę się sprzeczać w obronie szparagów .Są tak deliokatne , ,,maślane " w smaku .Szczególnie lubię zielone szparagi. Z sosem holenderskim też ale wystarczy mi polanie ich masełkiem i skropienie sokiem z cytryny .Mogę jeść same bez niczego = a zupkę szparagową uwielbiam .Tylko szparagi muszą być młode i odpowiednio przycięte bo jak się trafią takie łykowate to rzeczywiście mogą nie posmakować . Jak w tr5akcie jedzenia ktoś odłoży kawałek szparaga na bok talerza to ,, kicha znaczy , że szparagi łykowate .
ewka67 2010-05-12
UWIELBIAM SZPARAGI......MIŁEGO DNIA.....)))
anula85 2010-05-12
Witam i pozdrawiam<><><>
Chociaż deszczowo jest na dworze<><><>
A pogoda wciąz się zmienia..<><><>
Ja wysyłam cieplutkie pozdrowienia:):<><><>