Następna propozycja na aromatycznego łososia.
Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie
Składniki :
2 dzwonka z łososia ze skórą
sok z 1 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżeczki konfitury morelowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
1 łyzeczka musztardy sarebskiej
1 łyżeczka miodu
sól - szczypta
pieprz mielony - szczypta
1 łyżka masła
Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .
Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .
dodane na fotoforum:
evela94 2010-05-14
boze jakie pysznosci
kot54 2010-05-14
Piękny łosoś i pięknie podany,mogę wpaść na dzwonko, tak apetycznie
wygląda. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.:):)
dor48ta 2010-05-14
Witaj ,wpisałam Cię do kontaktów,ponieważ robisz niesamowite potrawy .Do tego dobrze opisane .Na pewno coś z tego wybiorę dla siebie .Pozdrawiam .
bunia 2010-05-14
Gorąco wszystkim polecam takiego łososia . W sumie to można eksperymentować ze składem marynaty . ważne by był sok z cytryny ( dużo ) i 1-2 łyżeczki jakiejś konfitury - nawet z malin czy wiśni może być .Do tego pieprz i coś ostrego .A dzwonka z łososia małe to nawet tak drogo nie wychodzi .Ja kupuję po ok 30 zł za kg to 2 takie dzwonka mam za 6-8 zł .