Uwielbiam pilaw .Smakuje mi też pęczak .Co będzie jak zrobię pilaw z pęczaku i to w sekwencji smaków polskich ?
Czas :
Składniki :
ćwiartka pieczonego kurczaka ( obrany se skórek i kości )
3/4 szklanki kaszy pęczak
2 kostki bulionu drobiowego
2 cebule
20 ( ok ) malutkich pieczarek w całości
1/3 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
2 łyżki masła
pieprz mielony
przyprawa Gyros
Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .
dodane na fotoforum:
zybbi52 2010-05-16
No proszę! I znowu ciepła micha pod nos,ha ha ! Pozdrawiamy cieplutko.Milej niedzieli życzymy.
dor48ta 2010-05-16
Witam ,już zrobiłam dwa Twoje przepisy( zdjęcia pokazałam w garnku) - pycha .Ten też na pewno wykorzystam .Pozdrawiam.
bunia 2010-05-16
dor48ta- cieszę się .Śledzik w Twoim wydaniu ( a i suróweczka ) wygląda bardzo smakowicie.
dor48ta 2010-05-16
I była pyszna ta surówka ,nie wiem dlaczego zawsze sparzałam pory ,ale w tej surówce z konfiturą morelową są bardzo delikatne .Twoje przepisy daję swoim dziewczynom czyli córce i przyszłej synowej-proszę wstawiaj ich jak najwięcej .Dobrej nocy .
rudy13 2010-05-17
wróciłam z urlopiku... jutro sobie pozaglądam w Twoje gary, co tam gotowałaś jak mnie nie było...
pozdrówka... :))