Taka uproszczona wersja ryżu którą podaję do ,,chińszczyzny "
Czas :
Składniki :
2 woreczki ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
1/2 paczki ,, warzyw na patelnię "
1 szklanka kiełków ( sojowe , mieszane )
1 szklanka bambusa pokrojonego w ,, zapałkę '
1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
1 Bulionetka drobiowa ( lub kostka bulionu drobiowego lub warzywnego )
4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron lub słonecznikowy "
przyprawa do dań chińskich ( używam Fix Knorra )
kurkuma
Sos chilli Słodko - kwaśny Tao-Tao
sos śliwkowy
Rozgrzać w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju i wsypać ryż . Smażyć 3 minuty mieszając . Wlać 3 szklanki wody ( 600 mll ) i wrzucić Bulionetkę . Dodać szczyptę kurkumy .Gotować aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący wrzucić mieszankę warzywną . Smażyć mieszając az stracą posmak surowizny.Dodać kiełki, bambus i pestki dyni .Wlać 1/2 szklanki wody .Doprawić przyprawą do dań chińskich , Sosem chilli i Sosem śliwkowym .Dusić aż zgęstnieje .
Wymieszać ryż z warzywami w woku i chwilę podsmażać .
Można posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Podawać z kurczakiem , rybą , wieprzowiną doprawioną chińskim smaczkiem lub jako samodzielne danie warzywne.
Ślimaczek jak zwykle przy prostych daniach.
dodane na fotoforum:
achne 2010-05-21
Ehh, takie widoki przed obiadem?
Serca nie masz Buniu:) Zołądek mi sie przyssał do kręgosłupa :))
bunia 2010-05-21
achne- kiedy ja tak specjalnie żebyście już nie musieli gotować obiadkyu. Zabierzesz sobie półmisek i już ( hi hi ) . Musiałam dziś trochę wcześniej wstawić bo wnuczka wpada dziś prosto ze szkoły i perwnie mnie potem od laptopa ,, przegoni " .
bunia 2010-05-21
kacha75- hi hi - ślimaczek robi za strażnika i symbol ( stawiam go przy prostych daniach ) .Ale jak by co to ślimak do chińszczyzny ? Czy ja wiem - chyba pasuje ( hi hi hi )
dor48ta 2010-05-21
Jakoś nie przepadam za chińszczyzną ,ale spróbujemy -może domownikom zasmakuje ? Jednak co nasze jedzonko to nasze .Nie ma jak schabowy i kapusta ) .Pozdrawiam .
tulpan 2010-05-21
Dziś z serca pragnę życzyć Ci: pogodnych i cudownych dni. Nie bój się iść pod prąd, pod górę, gdzie tryska źródło miłości czułej. Umiej z zachwytem spojrzeć na świat, śpiewać piosenki i głośno się śmiać. Zawsze miej czas dla siebie i bliskich, by spełniać marzenia i pomysły. Odkryj dziś radość szczerą i jasną, co opromienia duszę Twą własną. Rozdawaj - choćbyś miała niewiele, a wzbudzisz w sercach ludzkich nadzieję. Życie jest szansą, skarbem, powieścią, wypełnij je mądrą i piękną treścią:):)
bunia 2010-05-21
dor48ta= a to byś się dogadała z moją Mamą . A ja wręcz przeciwnie -od chwili kiedy zaczęłam prowadzić samodzielnie dom wprowadziłam kuchnię międzynarodową ( zanudziła bym się na śmierć jak bym miała 3 razy w miesiącu jeść rosól , pieczonego kurczaka z mizerią i schabowe z kapustą ) .Jest tyle wspaniałych potraw , ze życia nie starczy by wszystkich spróbować .Ale warto choć część sprawdzić . do chwili doką nie ugotuję czegoś to nie wiem czy przypadkiem nie wolę akurat tak jadać.
barka19 2010-05-21
O,jakie smaczności Buniu,zostań moją kucharką!
kot54 2010-05-21
buniu kochana,pyszności ........już bym jadła.....
Pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę:)
rudy13 2010-05-21
o to coś dla mnie... taki ryż z warzywkami uwielbiam....
miłego weekendowania... :))
crist49 2010-05-22
DZIEŃ-DOBRY!
Jeśli lubisz mnie troszeczkę,
to zachowaj mą mordeczkę .
Choć nie piękna , za to szczera ,
a to cecha przyjaciela !
Moje oczka już otwarte,
ustka już wołają CZEŚĆ!
Jak się spało mój aniołku,
na śniadanko masz już chęć?
●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•
Cieplutko pozdrawiam
Buziaka zostawiam............>>>>.
b0zenka 2010-05-22
Buniu... ja zgadzam sie z Twoją mamą ... ale Moje dzieci i wnuki stoją murem za Tobą.
gandvik 2010-05-24
NOOOO BUNIECZKU NARESZCIE WIEM ŻE ŻYJESZ - ZACZĘŁAŚ ZNOWU ZAMIESZCZAĆ NA FOTOFORUM ZAMIESZCZAĆ SWOJE SWIETNIE PTZYGOTOWANE I OPISANE (NAJLEOPIEJ NA GARNKU) DANKA :)) POZDRAWIAMY I CZEKAMY NA JESZCZE