Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .Polecam robienie z dodatkiem pieczarek są pyszne.
Czas :1,5 -2 godzin + 5 godzin moczenie
Składniki :
0.5 kg nerek
4 cebule
5 dag smalcu
1 łyżka masła
30 dag pieczarek
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 kostka bulionu Knorra ( najlepiej cielęcy ale można dać drobiowy lub Bulionetkę drobiową )
pieprz mielony
papryka mielona
majeranek
2 łyżki mąki
3,5 szklanki wody
Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą.Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Po nastepnej godzinie znów. Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowy, bulion Knorra .
Pieczarki przekroić na połówkim lub ćwiartki i usmażyc na rumiano na smalcu z masłem .Przełożyć do garnka z nerkami posypać 1/2 łyzeczki pieprzu, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką papryki .Zalać wodą i dusić do miękkości . Doprawić do smaku.
Jesli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję w bulionówkach z bułką lub z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko lub np z kopytkami posypane natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
bunia 2010-05-24
arturo66- nie lubisz bo Ci nie smakują , czy nie lubisz bo nerki ? Znam wiele osób które po prostu miały pecha próbować źle zrobione nerki kiedyś i teraz mają awersję .Gwarantuję , ze dobrze wypłukane i dobrze doprawione nerki są pyszne.
panna 2010-05-24
Przyjacielu Ty mój Drogi, dziś chcę podziękować Ci za to,że o mnie pamiętasz.
Chociaż jesteś tak daleko i zmartwienia swoje masz,jednak mówisz mi dzień dobry, dobry wieczór rozjaśniając moją twarz.
a ja lubie wszystko ,poczulam sie strasznie glodna.
kopytka 2010-05-24
ja lubię nerki... tylko tyle czasu zajmuje przygotowanie...
bardzo dobra jest zupa ogórkowa na nerkach....
agnis73 2010-05-24
wygląda ładnie, ale nie brzmi apetycznie,
nigdy nie próbowałam nerek i nie wiem czy odważyłabym się ich spróbować, pozdrawiam :)))
rudy13 2010-05-24
nie przepadam i tyle tego płukania... za leniwa jestem... ;)))
pozdrówka serdeczne... :))
bunia 2010-05-24
Wszystkim którzy mają opory co do nerek daję pod rozwagę fakt że wątróbka też należy do podrobów ( kurza też ). I taK jak nerki są filtrem organizmu ( i z tego powodu niektórym się brzydko kojarzą ) tak wątroba jest taki odtruwaczem z toksyn .A serce pompą , a w mięśniach jest kwas mlekowy .To wszystko po prostu mięsko jak każde inne i odpowiednio przyrządzone jest smaczne .Dziczyzna , baranina czy konina też nie będą pachnieć jak je się nieodpowiednio zrobi.
Proponuję zaryzykować i zjeść nerki ( cynaderki ) w dobrej restauracji albo u kogoś ze znajomych kto je umie robić a dopiero potem samemu zaczynać je robić .Bo nieumiejętnie zrobione mogą obrzydzić jedzenie ich na wiele lat .
Wiele osób ma opory przed jedzeniem podrobów , móżdżku , flaczków czy nawet innych gatunków mięs . To tylko uprzedzenie - jak się raz spróbuje doceni się .To tak jak z jedzeniem serów pleśniowych , krewetek , sosu ostrygowego , salcesonu itp.
magdabo 2010-05-24
W moim domu ... tylko ja je lubię ... pozdrawiam !
alless 2010-05-25
Bunia ma rację.....co do mnie właśnie oprócz wątróbki to żadnych wnętrzności nie jadam.....choć moi jedzą flaczki i inne ale ja nawet nie umie przyprawić,nie mogę się przełamać...a może warto spróbować....
pozdrawiam:)
danka1 2010-05-25
Milusiej środy Ci życzę.
cuisine 2010-06-04
A ja bardzo lubię i nereczki, i wątróbkę, i flaczki... :)
Może jedynie za móżdżkiem nie przepadam, ale moi rodzice są smakoszami :)