Często stosuję musztardę nie tylko jako dodatek do potraw ale i jako przyprawę .Tak jest i tym razem.
Czas : 30 minut
Składniki :
1/4 kg mięsa mielonego wieprzowego ( chudego od szynki )
1 łyżka ostrej musztardy ( najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy )
sól
pieprz mielony
majeranek
smalec do smażenia
mąka do oprószenia
2 łyzki bułki tartej
1 cebula
Cebulę drobno pokroić i zarumienić na 1 łyżce smalcu .Mięso wyrobić z przyprawami , cebulą i musztardą .Dodać bułki tartej tak by masę zagęścić . Uformować kotleciki .Oprószyć je mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki pod przykryciem skrapiając co chwilę odrobiną wody .
dodane na fotoforum:
ginka 2010-05-27
¨¨¨¨¨¨, - ,
¨__¨¨¨ /¨ ¨ ¨ ¨ __
(¨ ¨` ', ¨ ¨ / , ' ´ ¨ )
¨' - , _ , ( ;;; ), _ ,- '
¨, - ' ¨¨ ,`"´¨, ¨ `- .
(__ , - ' /¨ ¨ `-,__) /) _
¨ ¨ ¨ ¨ ¨¨ ¨/ ¨ ¨ ¨/¨/ ¨ )
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ' - '¨|¨ ¨ ¨/ , - ' )
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ,¨ ' |¨ ,´ / ', , )
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ | ¨| /¨ ¨|¨ _)
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨|¨|/¨ ¨ _/
¨ ¨ ¨ ¨ ¨¨|¨ /
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ |/¨ ¨ Aby ten dzien był pełny miłości,
daleki od smutku i wszelkiej złości,spokojny,
ciepły i nastrojowy.
- Ginusia -
kot54 2010-05-27
Pyszne jedzonko......
Pozdrawiam:)
siestala 2010-05-27
Buniu, mam pytanie- po co skrapia sie mielence woda? wiem, ze tak sie robi, ale czy po to, zeby byly soczyste?
bunia 2010-05-27
siestala - nie tylko mielone .Kazde mięsko które się poddusza trzeba podlać ( skropić 0 odrobiną wody bo inaczej na samym tłuszczu wysmażą się na amen . A tak jak da się 2 łyżki wody i przykryje patelnię to woda parując przechodzi przez mięso , odkleja jednocześnie drobinki które przywarły do dnia . Mięso mięknie . Jak woda odparuje to miżna dodać nową porcję .I tak kilka razy . Przy okazji z tłuszczyku i wody robi się smaczny sosik .
saline 2010-05-27
buniu ja dolewam wody do surowego miesa , powiedziano mi że wtedy bedą soczyste jednak nie zawsze są, wiec muszę wypróbować Twój sposób,,,,,,pozdrawiam
luna19 2010-05-27
ooo tak makaronik.... nie jadlam makaronikow od 3 miesiecy :)) ale jeszcze daje rade :))) hihih pozdrowionka
rudy13 2010-05-27
musztarda to dobra przyprawa nie tylko do mielonych... ja czasem rolady smaruję i do majonezu do sałatek dodaję...
a przepis na kulki prosty i pewnie smakują wyśmienicie...
pozdrówka dobranocne.... :))))