Niby zwyczajne ziemniaczki pieczone - a smakują wspaniale . Wystarczą za cały obiadek.
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 małych młodych ziemniaczków
biała część pora pokrojona w pół plasterki
cebulki od szczypiorku ( z kawałkiem zielonego ) - tyle co pęczek ma
3 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
1 torebka ,,Przyprawy do ziemniaków " ( użyłam firmy Cykoria )
4 plastry bekonu ( użyłam Szynki szwarcwaldzkiej )
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
15 dag białego sera ( dobry smakowo - nie za chudy i nie kwaśny )
200 mll kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
sól
Zmieszać olej z majonezem i przyprawą. Ziemniaki, por i cebulki włożyc do szkła żaroodpornego .Polać pastą smakową zrobiona z oleju, majonezu i przyprawy do ziemniaków. Wymieszać . Posypac pokrojoną w paseczki wedzonkę. Szczelnie przykryć. Piekarnik rozgrzać do 220* C . Piec przez godzinę .
Podawać posypane natką pietruszki i szczypiorem z gzikiem ( tj białym serem pokruszonym , zmieszanym ze śmietaną - posolonym , posypanym szczypiorem ) .
Zazwyczaj podawałam tak ziemniaki gotowane w ,, mundurkach " - musze powiedzieć , ze w tej wersji są jeszcze smaczniejsze .
dodane na fotoforum:
hzero44 2010-05-31
to chyba specjał poznański:)
bunia 2010-05-31
hzero44- z oryginalnymi ,, pyrami z gzikiem " nie wiele ma to wspólnego po za ideą zestawienia ziemniaków z serem .Moja Rodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania tom kilka tradycyjnych potraw wielkopolskich w domu było robionych . Pyry z gzikiem uwielbiam .A ostatnio posmakowały mi ziemniaki doprawiane na różne sposoby i pieczone w ,,rękawie " , szkla żaroodpornym , Garnku rzymskim . Dzisiejszy pomysł to kompromis mojej chęsi na pieczone ziemniaki, i Mamy ochoty na gzik.PYCHA.
hzero44 2010-05-31
skojarzylem tylko nazwe,,bo byly jakies uroczystosci w Poznaniu,,i zapraszali wlasnie na pyry z gzikiem,,,
a garnek rzymski,,to rewelacja,,,nie robilem tego jescze,,ale musze wyprobowac,,,bo to ekonomiczniei smakowo idealne
achne 2010-05-31
Jako rasowa Poznańska Pyra potwierdzam:) Poznańskie jak nic:))
A wariacje i udziwnienia są jak najbardziej wskazane:) Gdyby nie kulinarne eksperymenty to nadal jedli byśmy surowe mięso dzikiej zwierzyny ;)))
alless 2010-05-31
ano to są prawie bratkartofle.....tylko,że z serem nie jemy......
alless 2010-05-31
pyszne...:)))pozdrawiam:)))
bunia 2010-05-31
brygida- to pierogów ruskich czy knedli z ciasta ziemniaczano-serowego też nie ? Szkoda bo to wszystko pycha .
panna 2010-05-31
Kap,kap,deszcz nuci swoją piosenkę,
ja pójdę na mały spacer
i między kroplami się przemknę.
Ucieknę,choć deszcz jest uparty,
poszedł za mną na spacer,
choć nie chcę wiem ,że to nie żarty
Kap,kap błyszczące diamenty padają
i osiadają na drzewach,
spływając,deszczową piosenke grają.
Kropla za kroplą wciąż z góry płynie,
ja między nimi idę
i liczę ile diamentów się mieści w godzinie.
Pozdrawiam i zycze milego wieczorku...
izolek 2010-05-31
"Pyry z gzikiem" uwielbiam ale nigdy nie robiłam ziemniaków w mundurkach - mają inny zapach niż te gotowane tradycyjnie no i to obieranie, broń boże przy stole a obrane przed podaniem na stów są zbyt zimne.
A gzik to i z chlebkiem jest wspaniały ( sto wariacji szczególnie teraz kiedy jest rzodkiewka, szczypiorek, koperek itd. no i tysiąc przypraw)
Dzięki wielkie za ten pomysł. Rewelka!
anita591 2010-05-31
DOBRY WIECZÓR...
..♥¸.•*´♥`*•.¸♥•.¸♥¸.•*´♥..
Życzę Ci dzisiaj wszystkiego na Ziemi,
co Twoje życie w sen piękny się zmieni,
co Ci pozwoli uśmiechać się zawsze,
śnij sny przepiękne i najciekawsze...
rudy13 2010-05-31
no no... tej wersji nie znałam...... wygląda bardzo apetycznie....
pozdróweczka.... : )))
dbusa 2010-06-01
....a ja to prosze o .....ADOPCJE.....
gotowanie odpadnie, wdziecznosc wzrosnie....
bunia 2010-06-01
dbusa- adopcja ukierunkowana na ziemniaczki czy o szerokim spektrum ( hi hi ) .Nie ma sprawy składaj podanie, 3 zdjęcia i co tam jeszcze wymyślisz -rozpatrzymy ( nie ukrywam , że decydujący wpływ ma rodzaj literatury jaką czytasz i filmy jakie ogladasz - bo nie będę walczyć o pilota ) - hi hi - teraz sprawdzaj co ja czytam i oglądam , żeby dobrze wypaść .Miłego dnia.
inka8 2010-06-01
Wiam Kochana.....Twoje dania są też mojej Rodziny....Smakowite..
Pozdrawiam cieplutko :::)))
brygida 2010-06-02
mam na mysli jedzenie ziemniakow z serem-dokladnie w takiej postaci, pierogi itd.to juz troche przetworzone,jakos inaczej. jadlam pyry z gzika i nie w smak mi to,po prostu jakos mi nie pasuje...