Ziemniaki ze ,, szkiełka "  z gzikiem :

Ziemniaki ze ,, szkiełka " z gzikiem :

Niby zwyczajne ziemniaczki pieczone - a smakują wspaniale . Wystarczą za cały obiadek.
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 małych młodych ziemniaczków
biała część pora pokrojona w pół plasterki
cebulki od szczypiorku ( z kawałkiem zielonego ) - tyle co pęczek ma
3 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
1 torebka ,,Przyprawy do ziemniaków " ( użyłam firmy Cykoria )
4 plastry bekonu ( użyłam Szynki szwarcwaldzkiej )
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
15 dag białego sera ( dobry smakowo - nie za chudy i nie kwaśny )
200 mll kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
sól
Zmieszać olej z majonezem i przyprawą. Ziemniaki, por i cebulki włożyc do szkła żaroodpornego .Polać pastą smakową zrobiona z oleju, majonezu i przyprawy do ziemniaków. Wymieszać . Posypac pokrojoną w paseczki wedzonkę. Szczelnie przykryć. Piekarnik rozgrzać do 220* C . Piec przez godzinę .
Podawać posypane natką pietruszki i szczypiorem z gzikiem ( tj białym serem pokruszonym , zmieszanym ze śmietaną - posolonym , posypanym szczypiorem ) .
Zazwyczaj podawałam tak ziemniaki gotowane w ,, mundurkach " - musze powiedzieć , ze w tej wersji są jeszcze smaczniejsze .

dodane na fotoforum:

hzero44

hzero44 2010-05-31

to chyba specjał poznański:)

reni1

reni1 2010-05-31

Pycha:))

bunia

bunia 2010-05-31

hzero44- z oryginalnymi ,, pyrami z gzikiem " nie wiele ma to wspólnego po za ideą zestawienia ziemniaków z serem .Moja Rodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania tom kilka tradycyjnych potraw wielkopolskich w domu było robionych . Pyry z gzikiem uwielbiam .A ostatnio posmakowały mi ziemniaki doprawiane na różne sposoby i pieczone w ,,rękawie " , szkla żaroodpornym , Garnku rzymskim . Dzisiejszy pomysł to kompromis mojej chęsi na pieczone ziemniaki, i Mamy ochoty na gzik.PYCHA.

hzero44

hzero44 2010-05-31

skojarzylem tylko nazwe,,bo byly jakies uroczystosci w Poznaniu,,i zapraszali wlasnie na pyry z gzikiem,,,
a garnek rzymski,,to rewelacja,,,nie robilem tego jescze,,ale musze wyprobowac,,,bo to ekonomiczniei smakowo idealne

achne

achne 2010-05-31

Jako rasowa Poznańska Pyra potwierdzam:) Poznańskie jak nic:))

A wariacje i udziwnienia są jak najbardziej wskazane:) Gdyby nie kulinarne eksperymenty to nadal jedli byśmy surowe mięso dzikiej zwierzyny ;)))

alless

alless 2010-05-31

ano to są prawie bratkartofle.....tylko,że z serem nie jemy......

alless

alless 2010-05-31

pyszne...:)))pozdrawiam:)))

brygida

brygida 2010-05-31

a ja nigdy nie zrozumie jedzenia ziemniakow z serem bialym ;p
nie i juz

bunia

bunia 2010-05-31

brygida- to pierogów ruskich czy knedli z ciasta ziemniaczano-serowego też nie ? Szkoda bo to wszystko pycha .

panna

panna 2010-05-31

Kap,kap,deszcz nuci swoją piosenkę,
ja pójdę na mały spacer
i między kroplami się przemknę.

Ucieknę,choć deszcz jest uparty,
poszedł za mną na spacer,
choć nie chcę wiem ,że to nie żarty

Kap,kap błyszczące diamenty padają
i osiadają na drzewach,
spływając,deszczową piosenke grają.

Kropla za kroplą wciąż z góry płynie,
ja między nimi idę
i liczę ile diamentów się mieści w godzinie.

Pozdrawiam i zycze milego wieczorku...

izolek

izolek 2010-05-31

"Pyry z gzikiem" uwielbiam ale nigdy nie robiłam ziemniaków w mundurkach - mają inny zapach niż te gotowane tradycyjnie no i to obieranie, broń boże przy stole a obrane przed podaniem na stów są zbyt zimne.
A gzik to i z chlebkiem jest wspaniały ( sto wariacji szczególnie teraz kiedy jest rzodkiewka, szczypiorek, koperek itd. no i tysiąc przypraw)
Dzięki wielkie za ten pomysł. Rewelka!

simonka

simonka 2010-05-31

coś wspaniałego :)

Pozdrawiam

anita591

anita591 2010-05-31

DOBRY WIECZÓR...
..♥¸.•*´♥`*•.¸♥•.¸♥¸.•*´♥..
Życzę Ci dzisiaj wszystkiego na Ziemi,
co Twoje życie w sen piękny się zmieni,
co Ci pozwoli uśmiechać się zawsze,
śnij sny przepiękne i najciekawsze...

alik61

alik61 2010-05-31

pyyyychota!!!!!!!

rudy13

rudy13 2010-05-31

no no... tej wersji nie znałam...... wygląda bardzo apetycznie....
pozdróweczka.... : )))

galina1

galina1 2010-05-31

Miłego wieczorku życzę.

dbusa

dbusa 2010-06-01

....a ja to prosze o .....ADOPCJE.....
gotowanie odpadnie, wdziecznosc wzrosnie....

bunia

bunia 2010-06-01

dbusa- adopcja ukierunkowana na ziemniaczki czy o szerokim spektrum ( hi hi ) .Nie ma sprawy składaj podanie, 3 zdjęcia i co tam jeszcze wymyślisz -rozpatrzymy ( nie ukrywam , że decydujący wpływ ma rodzaj literatury jaką czytasz i filmy jakie ogladasz - bo nie będę walczyć o pilota ) - hi hi - teraz sprawdzaj co ja czytam i oglądam , żeby dobrze wypaść .Miłego dnia.

eliska5

eliska5 2010-06-01

pychota

inka8

inka8 2010-06-01

Wiam Kochana.....Twoje dania są też mojej Rodziny....Smakowite..

Pozdrawiam cieplutko :::)))

brygida

brygida 2010-06-02

mam na mysli jedzenie ziemniakow z serem-dokladnie w takiej postaci, pierogi itd.to juz troche przetworzone,jakos inaczej. jadlam pyry z gzika i nie w smak mi to,po prostu jakos mi nie pasuje...

dodaj komentarz

kolejne >