[30599618]

od aniol2

żółty ser :)

1 kg twarogu
1 l mleka (najlepiej 3,2%)
125 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając gotujemy aż z twarogu zostaną małe grudki . Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny
Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy żółtko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolitą masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki
mozna dodac, jakieś przyprawy , czosnek itp...

(komentarze wyłączone)