PRZEPIS
Makowce które widać na fotografii , bo wyszły dwa faktycznie były rewelacyjne. Pięknie wyglądały i a jeszcze lepiej smakowały!!
Tym razem po raz pierwszy akurat improwizowane było pieczenie.
Do ciasta drożdżowego wykorzystany został przepis na pączki.
Zaczyn:
1/3 szklanki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
50 g drożdży czyli pół dużej paczki
Ciasto
1/2 kg mąki
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
8 dag masła
1 łyżka spirytusu lub octu
2 żółtka
1 jajko całe
Z ciastem postępuje dokładnie jak z pączkami , musi urosnąć.
Potem dzielimy na dwie części. Osobno je rozwałkujemy . Wykładamy masę makową Teraz UWAGA! Wykorzystuje jako masę kupioną w Biedronce "Bacalino" . Obojętnie raz była w puszce raz w woreczku. Można do tej masy dodać swoje składniki , ja dałem skórkę. Liczy się inwencja własna.
Potem zwinąć jak roladę tak po prostu.
Pieczę się godzinę na 180 st. C (oczywiście obie foremki).